Προσφυγικό: Λύση για ξενώνες την τελευταία στιγμή

Προσφυγικό: Λύση για ξενώνες την τελευταία στιγμή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η Praksis την ανάθεση της ευθύνης για τη λειτουργία των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων στον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας. «Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό οπότε διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δ.Σ. της Praksis κ. Ντίνα Βαρδαμάτου. Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των ξενώνων που διατηρούσε λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στη χρηματορροή των κοινοτικών κονδυλίων.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Praksis χθες, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία που αφορούν την εκταμίευση των κονδυλίων για τους ξενώνες, πολλαπλασιάστηκαν από τον Αύγουστο του 2017 οπότε η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης πέρασε στα χέρια του ελληνικού κράτους (Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης). Το σύνολο του κοινοτικού προγράμματος για τη λειτουργία και συντήρηση 11 ξενώνων συνολικής δυναμικότητας 240 ανηλίκων φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

«Είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για τα προβλήματα διαχείρισης», τόνισε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Μαρία Μουδάτσου, «ωστόσο παρά τις συνεχείς οχλήσεις κανείς δεν μας έδινε σημασία». Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει, το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσει έλεγχο στην Praksis για τη διαχείριση των κονδυλίων του 2017 στις 14-18 Ιανουαρίου καθώς νωρίτερα δεν υπάρχει δυνατότητα.

Οσον αφορά τα χρήματα που οφείλονται στους 176 εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων –δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί από τον Σεπτέμβριο– οι εκπρόσωποι της οργάνωσης τόνισαν ότι η καταβολή τους θα ξεκινήσει από την επόμενη Τετάρτη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του ΔΟΜ τονίζεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Ο οργανισμός θα πρέπει να υποβάλει εντός των ημερών φάκελο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους ξενώνες ανηλίκων εφόσον το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2018.

Ο ΔΟΜ θα αναλάβει τη διαχείριση των 9 ξενώνων από τους 11 που λειτουργούσε η Praksis. Σήμερα, στους ξενώνες φιλοξενούνται 146 παιδιά, καθώς τα οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα είχαν οδηγήσει την Praksis να μη δέχεται νέους ωφελούμενους εδώ και μήνες. Ωστόσο η συνολική δυναμικότητα των ξενώνων φτάνει τις 239 κλίνες. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται εκτός των κατάλληλων δομών φιλοξενίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και σε κράτηση σε αστυνομικά τμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή