Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό πραγματοποιήθηκαν χθες οι δύο συγκεντρώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη: του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλέ ντε Σπορ με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μακεδονικών σωματείων στον Λευκό Πύργο. Η αστυνομία είχε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αποκλεισμού κάθε ανεπιθύμητου στον χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, εντός αλλά και εκτός του γηπέδου.

Καθώς είχε στη διάθεσή της πληροφορίες ότι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών σχεδίαζαν να περάσουν κατά μόνας στον χώρο και σε κάποια στιγμή να υψώσουν πανό ή να φωνάξουν συνθήματα «αμαυρώνοντας» την εικόνα της εκδήλωσης, υπέβαλε τους πάντες σε εξονυχιστικούς ελέγχους με τη χρήση μάλιστα ηλεκτρονικού ανιχνευτή στην είσοδο του γηπέδου.

Μάλιστα όχι μόνο δεν επέτρεψε την είσοδο στο Παλέ σε περίπου δέκα γνωστά στελέχη μακεδονικών σωματείων, αλλά τα προσήγαγε στο αστυνομικό μέγαρο, απ’ όπου αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους, αφέθηκαν ελεύθερα. Οι 2.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, ΟΠΚΑ, ασφάλειας, που είχαν μεταφερθεί ακόμα και από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισαν από νωρίς κάθε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου βρίσκεται το Παλέ ντε Σπορ, δημιουργώντας συνθήκες «αποστείρωσης» στον χώρο της συγκέντρωσης, όπου περνούσε κανείς μόνο από μια πύλη.

Αστυνομικοί με πολιτικά είχαν αναπτυχθεί στις εξέδρες του γηπέδου ώστε να αποτρέψουν πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τα αυτοκίνητα είχαν απομακρυνθεί με γερανούς από τους χώρους της ΔΕΘ, δύο εκτοξευτήρες νερού (αύρες) ήταν σε ετοιμότητα, όπως και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., που όμως δεν πέταξε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Το απόγευμα έκλεισε –για τον φόβο επεισοδίων– το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και κάποια καταστήματα γύρω από τη ΧΑΝΘ. Μικροαναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 μ.μ. έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο Παλέ ντε Σπορ και στην οδό Λαμπράκη – κάτι που αποδείχθηκε φάρσα. Την ίδια στιγμή, στον Λευκό Πύργο περίπου πεντακόσιοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και περίπου είκοσι μέλη της Χρυσής Αυγής, «πολιορκούνταν» από εκατοντάδες αστυνομικούς, ενστόλους και με πολιτικά, που δεν τους επέτρεπαν να κινηθούν προς τον χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού. Φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μέλη της Χρυσής Αυγής εκτόξευαν απειλές και χυδαίες εκφράσεις εναντίον των πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή