Θρίλερ με την έκδοση του «Λίπους»

Θρίλερ με την έκδοση του «Λίπους»

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια για δολοφονίες, μυστικές συνάξεις για τη «μύηση» νέων μελών, κρυφές συναντήσεις με ιερείς και συνωμοτικές επισκέψεις σε μοναστήρια παρουσία σωματοφυλάκων. Αυτά είναι μερικά απ’ όσα –άκρως κινηματογραφικά– περιγράφονται σε έκθεση που συνέταξαν οι ανακριτές από τη γαλλική πόλη Ρεν και κοινοποίησαν πρόσφατα στον Aρειο Πάγο αιτούμενοι την έκδοση στη Γαλλία του Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού με τα προσωνύμια «Χοντρός» ή «το Λίπος». Στο πεντασέλιδο έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» υπάρχουν αποσπάσματα συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί από «κοριούς», στα αυτοκίνητα του Σουσανασβίλι και των συνεργών του:

– Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

– Για ποιο πράγμα, για να σκοτώσουμε;

– Ναι.

Το κείμενο με τα επιπλέον στοιχεία για τη δράση του Σουσανασβίλι φέρει ημερομηνία 4η Οκτωβρίου 2018 και σ’ αυτό είναι περισσότερο από εμφανής η δυσφορία των Γάλλων δικαστών και εισαγγελέων για το γεγονός ότι μετά 27 συνεδριάσεις, ο Αρειος Πάγος δεν έχει λάβει απόφαση για την έκδοση ή μη του «Χοντρού» στη Γαλλία.

Ο 57χρονος συνελήφθη τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της ελληνικής και της γαλλικής αστυνομίας με κωδική ονομασία «Καύκασος – Νορμανδία». Αφορούσε την απενεργοποίηση πυρήνων της γεωργιανής μαφίας, των επονομαζόμενων «Vor V Zakone» («Κλέφτες εντός Νόμου»), που δρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Γαλλία. Γενικός αρχηγός των «Vor» θεωρείται ο Σουσανασβίλι καθώς, όπως επισημαίνουν Γάλλοι αξιωματούχοι, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του εγκληματικού «δικτύου» στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κοινή επιχείρηση Ελλήνων και Γάλλων αστυνομικών έγινε τη 18η Απριλίου. Στη Βρετάνη συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 σεσημασμένοι Γεωργιανοί, κατηγορούμενοι για δεκάδες διαρρήξεις. Τα έσοδα από τις κλοπές κατέληγαν σε ένα κοινό ταμείο, το Obshak και επενδύονταν στη Γεωργία ή ακόμα και στη Ρωσία. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 13 υπηκόους Γεωργίας. Οι 10 ήταν απλοί διαρρήκτες, χαμηλά στην ιεραρχία της «μαφίας» και παραπέμφθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Σουσανασβίλι βρέθηκε στο σπίτι του στην Πυλαία και μαζί του συνελήφθησαν δύο στενοί συνεργοί του, που όπως και ο 57χρονος, έχουν τον τίτλο των «Vor V Zakone». Υστερα από συνεννόηση Γάλλων και Ελλήνων εισαγγελέων εις βάρος του Σουσανασβίλι και των άλλων δύο δεν ασκήθηκαν διώξεις αλλά συνελήφθησαν με ευρωπαϊκά εντάλματα που εξέδωσαν οι Γάλλοι δικαστές.

Αυτό συνέβη ώστε «το Λίπος» και οι δύο υπαρχηγοί του να μη δικαστούν στην Ελλάδα αλλά να εκδοθούν στη Γαλλία. Κάτι παρόμοιο είχαν επιχειρήσει το 2013 και οι Ισπανοί χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο Σουσανασβίλι είχε συλληφθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης με ένταλμα των ισπανικών αρχών, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Παρά την πίεση των Ισπανών, ωστόσο, ο Aρειος Πάγος είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης και είχε παραπέμψει τον 57χρονο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Σε μία από τις δίκες, ο αξιωματικός της ισπανικής αστυνομίας Χουάν Ρουέντα είχε καταθέσει: «Στην οργάνωση συμμετείχαν 80 άτομα από Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, όλα υπό τη διεύθυνση του Λάσα. Μετέφεραν χρήματα από ληστείες στη Γεωργία και στην Ελλάδα και μάλιστα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων προέκυψε ότι διαχειριστής των κερδών ήταν ο ίδιος ο Λάσα». Το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε 14 χρόνια κάθειρξη. Φυλακίστηκε στα Διαβατά απ’ όπου 1,5 χρόνο αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Η επιστολή

Μετά τη σύλληψή του, τον Απρίλιο στην Πυλαία, ο Σουσανασβίλι κοινοποίησε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα επιστολή στην οποία κατήγγειλε «τη μη άσκηση της προβλεπόμενης ποινικής δίωξης» εναντίον του, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις» με στόχο την ικανοποίηση των γαλλικών αιτημάτων έκδοσης.

Το βασικό επιχείρημά του ήταν ότι εφόσον στις επίσημες καταθέσεις τους οι Eλληνες αστυνομικοί τον εμφάνιζαν ως επικεφαλής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε αυτόματα να διωχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επικαλέστηκε απόσπασμα επίσημης κατάθεσης αστυνομικού της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο «το Λίπος» ηγείτο «ενός δομημένου δικτύου δράσης κλεφτών – διαρρηκτών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, υπαγόμενου στη διεθνική ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση των “Vor V Zakone”».

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που εξέτασε τα τρία ευρωπαϊκά εντάλματα αποφάσισε το καλοκαίρι την έκδοση στη Γαλλία του Σουσανασβίλι και των δύο «υπαρχηγών» του, προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, «ξέπλυμα», διακεκριμένες κλοπές κ.ά. Aσκησαν έφεση και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Aρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετά ρεκόρ 27 συνεδριάσεων αποφάσισε να εκδώσει στη Γαλλία τους δύο «υπαρχηγούς» τού Σουσανασβίλι μόνο όμως για το αδίκημα των διακεκριμένων κλοπών και να ζητήσει επιπλέον στοιχεία που να ενισχύουν την κατηγορία ότι ο 57χρονος Λάσα ηγείτο των «Vor» στην Ε.Ε. και άρα τη Γαλλία.

Η απόφαση προκάλεσε έντονη δυσφορία στη γαλλική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γάλλοι αστυνομικοί δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα για να παραλάβουν τους δύο συγκατηγορουμένους του Λάσα, μολονότι μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε από την έρευνα προκύψει ότι ήταν επικεφαλής του δικτύου των «Κλεφτών» στη Γαλλία.

Φρόντισαν να καταστήσουν απολύτως σαφή την ενόχλησή τους, στη συμπληρωματική έκθεση που έστειλαν τον Οκτώβριο στον Aρειο Πάγο. «Σε περίπτωση έκδοσης των τριών αυτών υψηλά ιστάμενων ιεραρχικά ατόμων μόνο για τις πράξεις κλοπής, θα είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση διώξεων για πράξεις μικρότερης σημασίας από αυτές για τις οποίες διώκονται τα εκτελεστικά τους όργανα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε κάθε συνοχή ως προς τις διώξεις και θα αποδυνάμωνε τον γαλλικό φάκελο», επισημαίνουν οι Γάλλοι ανακριτές.

Οι «κοριοί»

Στη νέα έκθεσή τους οι Γάλλοι ανακριτές επισημαίνουν ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν αρκετές συνάξεις των «Vor», κυρίως στην Τουρκία. Σε μία από αυτές, τον Οκτώβριο του 2017, ο Σουσανασβίλι φέρεται να ανέθεσε σε έναν από τους συγκατηγορούμενούς του τη διαχείριση του «ταμείου» στη Γαλλία. «Κοριός» στο αυτοκίνητο μέλους της οργάνωσης κατέγραψε τα εξής: «Ο Λάσα μου είπε να ασχοληθώ με το κοινό. Αυτό αποφασίστηκε τον Οκτώβριο, όταν έγινε η συνέλευση, γιατί ήμουν υποχρεωμένος». Αντίστοιχα, ο «κοριός» στη Mερσεντές του Σουσανασβίλι κατέγραψε συνομιλία του με ιερέα. Σύμφωνα με τους ανακριτές, το περιεχόμενό της αποκαλύπτει ότι το «Λίπος» συντόνιζε τα μέλη των «Vor» στη Γαλλία. «Την Κυριακή θα πρέπει να πηγαίνεις στο μοναστήρι άλλα όχι έτσι όπως ήρθες σήμερα. Θα πρέπει να πας να προσευχηθείς, όμως όχι με ολόκληρη την ομάδα. Ηρθαν και κάθισαν όλοι γύρω σου κι εσύ άρχισες να κάνεις ερωτήσεις. Δεν πήγες να προσευχηθείς αλλά για να μάθεις τι κάνουν τα παιδιά της ομάδας στο Παρίσι» τον «μάλωσε» ο ιερέας. Στο ίδιο έγγραφο, πάντως, οι ανακριτές της πόλης Ρεν χαρακτηρίζουν τον 57χρονο «ηθικό αυτουργό» των πράξεων που τελέστηκαν στη Γαλλία, κάνοντας ένα ανέλπιστο δώρο στους συνηγόρους του. Κι αυτό διότι σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου ισχύει η αρχή της εδαφικότητας και άρα ο 57χρονος «δύναται» να δικαστεί στην Ελλάδα αντί να εκδοθεί! Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται την προσεχή Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή