«Τυφλό» χτύπημα κατά της ενημέρωσης

«Τυφλό» χτύπημα κατά της ενημέρωσης

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας συνιστά η χθεσινή βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στο Νέο Φάληρο. Υστερα από μια περίοδο αρκετών μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν κυρίως χαμηλής «έντασης» ακτιβιστικές-εξτρεμιστικές ενέργειες, τα στελέχη του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» επανήλθαν στο προσκήνιο με τον πλέον δριμύ τρόπο, την ισχυρή βομβιστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού και μιας από τις πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες της χώρας.

Η ισχύς του μηχανισμού ήταν τέτοια που, αν και της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ουδείς μπορούσε να προβλέψει με ασφάλεια ότι δεν θα σημειώνονταν τραυματισμοί είτε των εργαζομένων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτίριο της οδού Εθνάρχου Μακαρίου είτε των κατοίκων στις γύρω πολυκατοικίες. Ως απόδειξη κραυγαλέας αδράνειας της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερμηνεύονται η απόφασή της να μη διατίθενται αστυνομικοί για τη φύλαξη του κτιρίου, αλλά και η αδυναμία της να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους βομβιστές. Πόσο δε μάλλον όταν οι υποψίες της αστυνομίας για την ταυτότητα των δραστών στρέφονται στην «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», μια οργάνωση με μακρά, πλέον, ιστορία, καθώς πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 και έκτοτε συνεχίζει απτόητη τη δράση της.

Η βόμβα τοποθετήθηκε στο μεταλλικό προστατευτικό κιγκλίδωμα που βρίσκεται στο πλάι της λεωφόρου Εθνάρχου Μακαρίου, ακριβώς μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ, και πυροδοτήθηκε στις 2.37 τα ξημερώματα. Πριν από την έκρηξη προηγήθηκαν στη 1.55 π.μ. και στη 1.57 δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το πρώτο στην ιστοσελίδα Zougla.gr και το δεύτερο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Πραγματοποιήθηκαν από καρτοκινητά που ενεργοποιήθηκαν για μία και μοναδική φορά χθες τα ξημερώματα και σε αυτά ο άγνωστος δράστης έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτών για την έκρηξη επαναλαμβάνοντας «δεν είναι φάρσα». Ενημερώθηκαν η Αμεση Δράση και η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, που προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής και εκκένωση του κτιρίου, ενώ ειδοποιήθηκαν και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κτίριο του Νέου Φαλήρου.

«Τυφλό» χτύπημα κατά της ενημέρωσης-1

 

Το ασημί Opel

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από 10 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης και οι δράστες τον στερέωσαν στο μεταλλικό κάγκελο με λουκέτο μηχανής ή πλαστικές χειροπέδες tie-up. Για την υλοποίηση του σχεδίου τους χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ένα ασημί Opel, το οποίο στις 2 π.μ. βρέθηκε καμένο στα Aνω Πετράλωνα. Μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια και, με βάση τον αριθμό πλαισίου του, οι αστυνομικοί ανέμεναν να μάθουν πότε και από που είχε κλαπεί. Το σημείο της έκρηξης χαρακτηρίζεται «τυφλό», καθώς δεν έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου. Αυτές, αντιθέτως, έχουν καταγράψει τα οχήματα που πριν και μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα διήλθαν μπροστά από τα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής».

Η ισχύς της βόμβας ήταν τέτοια, που από την έκρηξη γκρεμίστηκε το τσιμεντένιο τοιχίο και κόπηκε το πλαϊνό μεταλλικό κιγκλίδωμα στη λεωφόρο. Το ωστικό κύμα εκτονώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε προκάλεσε μεγαλύτερες υλικές ζημιές στον 3ο και στον 4ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια στην πρόσοψη, ενώ μεταλλικά θραύσματα βρέθηκαν σφηνωμένα στις εσωτερικές ψευδοροφές. Εκτιμάται ότι, εάν δεν υπήρχε το τσιμεντένιο κράσπεδο στο πλάι του δρόμου και ο εξωτερικός μαντρότοιχος, οι ζημιές θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Το σημείο της επίθεσης επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος ενεργοποιώντας τα θεσμικά τους ανακλαστικά. Ωστόσο, παρά τις σχετικές επισημάνσεις και εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου, το κτίριο της Εθνάρχου Μακαρίου δεν φυλασσόταν, ούτε όμως επιτηρούνταν αποτελεσματικά από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της «Κ»

Η τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» δεν θα κάμψει κανέναν. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με επαγγελματισμό, με ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα υποστήριξης που έχουμε λάβει. Μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Η «Καθημερινή» κυκλοφορεί σήμερα, όπως έχει κάνει τα τελευταία 99 χρόνια, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας. Ελπίζουμε πως το άρρωστο φαινόμενο της στοχοποίησης των μέσων ενημέρωσης θα σταματήσει εδώ και τώρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία, και όχι μόνο. Οσοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό και για την προστασία της πολυφωνίας και της ενημέρωσης οφείλουν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος. Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των ΜΜΕ και των εργαζομένων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ. Ο ΣΚΑΪ, δυστυχώς, έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά τη σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεών τους». Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος σημείωσε: «Απ’ το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν απίστευτη εκστρατεία λάσπης εναντίον του ΣΚΑΪ. Συνεπώς πιστεύω πως ο ηθικός αυτουργός για την επίθεση είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή