Ο «Κλεισθένης» στο συνέδριο των Περιφερειών

Ο «Κλεισθένης» στο συνέδριο των Περιφερειών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Κλεισθένης», η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αυτοδιοίκηση με την καταγγελλόμενη πανταχόθεν αφαίρεση πόρων και αρμοδιοτήτων, καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση, απετέλεσαν τα βασικά ζητήματα στο 6ο τακτικό συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα με θέμα «Περιφερειακή διακυβέρνηση. Νέες δομές… Νέες απαντήσεις… Σταθερή αξία».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη αναντιστοιχία των προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών πράξεων». «Η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 65%, ενώ η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τη νομοθεσία, αποδίδοντας για το 2019 στις Περιφέρειες 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπονται από τον ν. 3852/2010 . Συνολικά, οι παρακρατηθέντες πόροι, από το 2011 έως σήμερα, υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εκλογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έφερε μια fake αναλογική των δύο γύρων».

Ο κ. Αγοραστός, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, καταδίκασε την επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», όπως έπραξε άλλωστε η πλειονότητα των ομιλητών. Μια διαφορετική εικόνα για την Αυτοδιοίκηση παρουσίασε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, τονίζοντας την «ανοδική» πορεία που ακολουθεί από το 2015 και μετά η Αυτοδιοίκηση. «Από την πρώτη στιγμή ανακόψαμε την κατιούσα πορεία στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, καθώς τα πρώτα τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2017, οι ΚΑΠ δεν μειώθηκαν ούτε ένα ευρώ, ενώ φέτος, όπως και του χρόνου, έχουμε και μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%. Ειδικά δε για τις Περιφέρειες, η αύξηση πλησίασε το 10% αφού από 652 εκατομμύρια ευρώ πήγαμε στα 732», είπε.

«Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία. Και τι αφήνει στην Aυτοδιοίκηση; Την απλή αναλογική και τις συνέπειες που πρόκειται να έχει, τις δυσκολίες που θα φέρει στη λειτουργία των οργανισμών της Αυτοδιοίκησης», είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση μείωσε τον προϋπολογισμό και αφαίρεσε αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση».

Εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» «μεγάλη απογοήτευση, που αντί να προχωρήσει περαιτέρω την αποκέντρωση της χώρας, έφερε την απλή αναλογική». «Αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο κατακερματισμό τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Στο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα γιατί δεν θα μπορούν ούτε αποφάσεις να πάρουν».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπεγράφη, τέλος, σύμφωνο συνεργασίας για θέματα ισότητας φύλων μεταξύ της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού.

Σκοπός του συμφώνου είναι η δημιουργία δικτύου για την υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων αλλά και την έμφυλη βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή