Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στο Αιγαίο – Συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στο Αιγαίο – Συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν στις 14:10 δύο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών και στις 14:14 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη Μεγίστη σε ύψος 28.000 ποδιών. Τα δύο τουρκικά F-16 εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 14:16.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουρκικά αεροσκάφη, από τις 10:43 έως τις 11:32 το πρωί, πέταξαν πάλι πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 25.000 ποδιών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. και πέταξαν πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ. και στις 10:59 π.μ.

Στο μεσοδιάστημα, ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε και στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος.

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.

Λίγο αργότερα, ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από τη Μεγίστη σε ύψος 25.000 ποδιών στις 11:25, ενώ στις 11:31 επανέλαβε υπερπτήση πάνω από το ίδιο, νησί αλλά και τη Ρω, αυτή τη φορά σε ύψος 30.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:32 π.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο στις 8.42 το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τα αυστηρά μηνύματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών, πετώντας, πολύ χαμηλά, στα 4.000 πόδια, πάνω από το Καστελόριζο, λίγα λεπτά αφότου απογειωνόταν από το νησί το ελικόπτερο το υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Ο ΥΠΕΘΑ πραγματοποίησε από χθες περιοδεία στη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ετήσια καθιερωμένη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή