ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Δικαιοσύνης: Άλλαξε ο νόμος για τη σαρία, η καταδίκη αφορά στο παρελθόν

Υπ. Δικαιοσύνης: Άλλαξε ο νόμος για τη σαρία, η καταδίκη αφορά στο παρελθόν

Άλλαξε ο νόμος για τη σαρία, η καταδίκη αφορά στο παρελθόν.

Τί αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα της σαρίας.

Κρίσιμες διευκρινίσεις για την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της σαρίας παρείχε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας, πως η καταδίκη δεν αφορά στο σήμερα αλλά στο παρελθόν, καθώς ο νόμος έχει ήδη αλλάξει και το θέμα έχει επιλυθεί.

Μάλιστα στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι το Δικαστήριο συγχαίρει την ελληνική πολιτεία για την νομοθετική αλλαγή που έλαβε χώρα το 2018 και η οποία δίδει τη δυνατότητα στα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των μουσουλμάνων να επιλέξουν ανάμεσα στην εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και της Σαρία για την επίλυση των διαφορών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας αποτέλεσε δυστυχώς για άλλη μια φορά αφορμή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από μερίδα του Τύπου και την αντιπολίτευση.

Η υπόθεση αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα τα έτη 2008-2013 και προφανώς διέπονταν από το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τη ψήφιση του ν. 4511/2018 για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία.

Το Δικαστήριο συγχαίρει την Ελληνική Κυβέρνηση για την ψήφιση του ν. 4511/2018 που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής του Αστικού Κώδικα και της Σαρία και σημειώνει ρητά ότι ο νέος νόμος δεν καταλαμβάνει την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού αυτή κρίθηκε από τα εθνικά δικαστήρια σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο (παρ. 160 της απόφασης).

Επομένως, όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την κρίση του ΕΔΔΑ στην παραπάνω υπόθεση, είναι οι ίδιοι που επί χρόνια δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και είναι αυτοί που προκάλεσαν για μια ακόμη φορά την καταδίκη της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.»