Εσείς εμβολιαστήκατε για γρίπη;

Εσείς εμβολιαστήκατε για γρίπη;

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η καθυστέρηση εμφάνισης κρουσμάτων μάς γεμίζει ελπίδες για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης αυτό τον χειμώνα. Φαίνεται ότι θα είναι πολύ ηπιότερη και αυτό οφείλεται πιθανότατα και στο γεγονός ότι, από τις προηγούμενες χρονιές, έχουμε επιτύχει ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού. Το φετινό πρόγραμμα εμβολιασμού “κυλάει” επίσης ικανοποιητικά». Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ακούγεται αισιόδοξος: θεωρεί, πρώτον, ότι η επιδημία της γρίπης δεν θα έχει φέτος την ένταση –δηλαδή τη νοσηρότητα, τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους– άλλων ετών και, δεύτερον, ότι η Ελλάδα είναι καλά θωρακισμένη απέναντί της.

Την αισιοδοξία του, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο σε έκθεση που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η Ευρώπη είναι ανοχύρωτη απέναντι στη γρίπη. Σύμφωνα με έρευνά του, οι χώρες της Ε.Ε. είναι πολύ μακριά από τον στόχο για εμβολιαστική κάλυψη του 75% των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού τους και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα κινδυνεύσουν και φέτος από τις επιπλοκές της γρίπης – που κάθε χρόνο ευθύνεται για περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους.

Ξεφυλλίζοντας τις σαράντα και πλέον σελίδες της έκθεσης, θα διαπιστώσει κανείς ότι στοιχεία από την Ελλάδα σπανίζουν στους σχετικούς πίνακες. Πώς εξηγείται αυτό; Από τα… greek statistics που ισχύουν και για τη γρίπη. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εικόνα για το πόσα εμβόλια υπάρχουν στην αγορά. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται τελικά και από ποιους. «Πράγματι, δεδομένα για τη χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων σε ενηλίκους και παιδιά δεν υπάρχουν σε ετήσια βάση. Καταγράφονται μόνον οι εμβολιασμοί του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού», παραδέχεται η Θεανώ Γεωργακοπούλου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Δεν υπάρχει εθνικό μητρώο και αυτό είναι πρόβλημα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το γνωρίζει και κάνει προσπάθειες για τη δημιουργία του. Ωστόσο, πέρυσι η ΗΔΥΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) μας ενημέρωσε για το πόσα εμβόλια συνταγογραφήθηκαν. Μέσω αυτής της διοικητικής μεθόδου πήραμε κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα».

Ρωτώ την κ. Γεωργακοπούλου γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού στη Γηραιά Ηπειρο παραμένουν χαμηλά. «Σίγουρα όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού σε όλες τις χώρες το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και χορηγείται δωρεάν», απαντά. «Φαίνεται ότι δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουν ακόμα πειστεί για την αναγκαιότητά του και ότι επηρεάζονται από τις αντιεμβολιαστικές φωνές».

Ενημέρωση, λοιπόν. Την αναγκαιότητα εθνικών εκστρατειών πληροφόρησης του κοινού επισημαίνει και η έκθεση του ECDC. Γιατί –και συγχωρήστε με που ενδεχομένως διαταράσσω την προεόρτια ευδαιμονία σας– η έξαρση της επιδημίας γρίπης συνήθως ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές. Το εμβόλιο συμβάλλει στο να μην προσβληθούμε ή, τουλάχιστον, στο να είναι τα συμπτώματα πιο ήπια αν νοσήσουμε. Επίσης, στο να μη μεταφέρουμε τον ιό σε άλλους. Και μολονότι προστασία σε βαθμό 100% δε μας παρέχει, αν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δημιουργείται αυτό που λέμε «ανοσιακό τείχος», το οποίο περιορίζει δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Εσείς εμβολιαστήκατε, λοιπόν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή