Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Γης ενώνουν σήμερα τις φωνές τους σε ένα διαπολιτισμικό ταξίδι με όχημα μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Θα μοιραστούν έθιμα και παραδόσεις σε ένα μέρος με ιδιαίτερο συμβολισμό: την αναγεννημένη Οικία Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη. Είναι ο τρόπος που το Start Project, το καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων που υλοποιείται στην Οικία Λέλας Καραγιάννη του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Microsoft, θέλησε να γιορτάσει αυτά τα Χριστούγεννα.
«Η Οικία της Λέλας Καραγιάννη έχει καθιερωθεί πλέον στη γειτονιά ως ένας ανοικτός χώρος, ως σύγχρονο κέντρο ψηφιακού πολιτισμού, δίνοντας νέα πνοή στη συνοικία. Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και τη συμπλήρωση ενός χρόνου επιτυχημένης λειτουργίας, αποφασίσαμε σε συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να πραγματοποιήσουμε μια ανοικτή γιορτή στην αυλή του κτιρίου», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» η κ. Εφη Κουδελή, στέλεχος της MKO του Found.ation, Social Innov, φορέα υλοποίησης της ξεχωριστής αυτής γιορτής, ενώ τονίζει επιπροσθέτως πως το μήνυμα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά ένα: «συνέργεια, πολυπολιτισμικότητα, καινοτομία, εξέλιξη».
«Ιδανικός τόπος»
«Το σπίτι της Λέλας θέλουμε να είναι ένα ανοικτό και ζωντανό κέντρο ψηφιακού πολιτισμού σε άμεση επικοινωνία με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε, πέρα από την ιστορική αξία και τη μνήμη που κουβαλάει ως κτίριο, να συνδεθεί με τη σύγχρονη κοινωνία και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει σήμερα. Η ιδέα να πραγματοποιήσουμε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη διαπολιτισμική χορωδία προέκυψε σχεδόν φυσικά, καθώς ταίριαζε απολύτως στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ίδιας της γειτονιάς της Κυψέλης. Ο ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία αυτή της εκδήλωσης είναι η Οικία της Λέλας Καραγιάννη και ό,τι συμβολίζει για όλους εμάς.
Το Start Project αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από της συνέργειες που χτίζει, όπως με τον Δήμο Αθηναίων, τη Microsoft και τώρα και την Εθνική Λυρική Σκηνή», συμπληρώνει.
Το εμβληματικό κτίσμα, κατασκευής 1923, το οποίο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας ως «αξιόλογο δείγμα κτιρίου της ύστερης εκλεκτικιστικής περιόδου», έχει μετατραπεί σε «έξυπνη» οικία, φιλοξενεί και προσφέρεται ως ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός κόμβος, ανοικτός για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτεί η νέα ψηφιακή εποχή. Από τον Ιανουάριο, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή πιλοτικών μαθημάτων, το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε εγκαινιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα, έως σήμερα, περισσότερα από 2.500 άτομα διαφόρων ηλικιών έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους.
Το κτίσμα της πλατείας Αμερικής, εκτός από το εξαιρετικής σημασίας αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, διαθέτει πλούσιο ιστορικό περιεχόμενο. Στην οικία αυτή έζησε η Λέλα Καραγιάννη με τον σύζυγο και τα επτά παιδιά τους, ενώ η ίδια, ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και επικεφαλής της αντιναζιστικής αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», δεν δίστασε να μετατρέψει το ίδιο της το σπίτι σε αρχηγείο της οργάνωσης. Εκεί θα συναντηθούν πολίτες του κόσμου για να στείλουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο μήνυμα.