Ο Χριστόφορος που βοηθάει όλα τα παιδιά

Ο Χριστόφορος που βοηθάει όλα τα παιδιά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 29η Ιουνίου 2017 ήταν η μέρα που η Αναστασία Βασκούδη δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ηταν η μέρα που ο γιατρός κοίταξε εκείνη και τον σύζυγό της στα μάτια και τους είπε ότι το παιδί τους, ο Χριστόφορος, που ακόμα δεν είχε γίνει 5 χρόνων, είχε μόλις 9-12 μήνες ζωής. Το όνομα του εφιάλτη ήταν «γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους» ή διεθνώς Diffuse Intrinsic Pontine Giloma -DIPG, μια σπάνια μορφή καρκίνου εγκεφάλου που εμφανίζεται σε παιδάκια 4-10 ετών, δεν χειρουργείται και δεν αντιμετωπίζεται από τις συμβατικές θεραπείες.

Αύριο 23 Δεκεμβρίου, ο Χριστόφορος έχει γενέθλια. Κλείνει τα έξι. Ξεπερνώντας αμέτρητες δυσκολίες, έχει ανατρέψει την αρχική πρόβλεψη κλείνοντας πλέον τους 18 μήνες ζωής, με την ελπίδα να χαράζει στον ορίζοντα. Η οικογένεια θα το γιορτάσει –πού αλλού;– στο Μοντερέι του Μεξικού, όπου μετακόμισαν πριν από 1,5 χρόνο, όταν έμαθαν ότι το εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο της πόλης εφαρμόζει μια πρωτοποριακή θεραπεία για το DIPG (ενδοαρτηριακός χημειοεμβολισμός σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία), με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πράγματι, ο Χριστόφορος ανταποκρίθηκε άμεσα στη θεραπεία.

Η πρώτη φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τώρα θα ξεκινήσει νέος γύρος χημειοεμβολισμού αλλά και συμπληρωματικών θεραπειών νευρολογικής αποκατάστασης, με τους γιατρούς να αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Οσο περισσότερο «αντέχει» ο Χριστόφορος, τόσο προχωράει η ιατρική γνώση. «Γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό που έχει καταφέρει ο Χριστόφορος», λέει η Αναστασία στην «Κ». «Σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει ανατρέψει τα προγνωστικά επιβίωσης και πάει καλά και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Είναι από τα ελάχιστα παιδιά στον κόσμο που έχουν επιβιώσει τόσο. Οι γιατροί μαθαίνουν από αυτόν και προχωρούν… Είναι πολύ συγκινητικό για εκείνον και για εμάς που βοηθάει με τον τρόπο του άλλα παιδάκια».

Εκτός από τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του παιδιού τους, η Αναστασία και ο πατέρας του Χριστόφορου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις του ιατρικού κέντρου και τα έξοδα διαβίωσής τους. Και οι δύο φυσικά εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, άφησαν τα πάντα πίσω στην Ελλάδα, προκειμένου να αφιερωθούν στη θεραπεία του παιδιού. Η μετακόμισή τους εκεί και τα πρώτα έξοδα για τις θεραπείες έγινε χάρη στην οικονομική στήριξη των συναδέλφων τους, των οικογενειών τους και φίλων. Μια έκκληση που απηύθυναν στο κοινό για οικονομική βοήθεια στον στόχο τους είχε κι αυτή αποφέρει συγκινητικά αποτελέσματα. Ομως η νέα φάση θεραπειών σημαίνει νέα έξοδα, στα οποία αυτή τη στιγμή φαντάζει ακατόρθωτο να ανταποκριθούν.

Εκκληση για βοήθεια

Για μία ακόμη φορά, η οικογένεια του Χριστόφορου απευθύνεται σε όλους μας ώστε «να του δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσει τη διαδρομή του για το θαύμα». Τα στοιχεία για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει το παιδί είναι: Τράπεζα Πειραιώς, αρ. λογ: 6173141772841, IBAN: GR7801711730006173141772841, δικαιούχος: Φάρος Ζωής (ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί αποκλειστικά για τον Χριστόφορο), αιτιολογία: Δωρεά. «Είσαστε σημαντικό μέρος της ιστορίας που γράφει ο Χριστόφορος και είμαστε ευγνώμονες για πάντα», λένε οι γονείς. Χρόνια του πολλά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή