Εχεις μεταπτυχιακό, διορίζεσαι

Εχεις μεταπτυχιακό, διορίζεσαι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για μεταπτυχιακούς τίτλους θα προκαλέσει την προσεχή διετία το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Και καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, πολλοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί –υπολογίζονται συνολικά σε 30.000– θα καταφύγουν σε εξ αποστάσεως προγράμματα ή και σε προγράμματα ιδιωτικά πανεπιστημίων χωρών της Ε.Ε., όπως της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου επικρίνεται διότι αγνοεί –καθώς καταργεί τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ– τους 100.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που έχουν μικρή ή και καθόλου προϋπηρεσία και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες διορισμού τους μέσω της επιτυχίας τους σε έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, οι τρεις πυλώνες των κριτηρίων που θα μοριοδοτηθούν στη διαδικασία των διορισμών είναι η προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή, τα ακαδημαϊκά προσόντα, και τα κοινωνικά κριτήρια (τέκνα, αναπηρία παιδιού ή συζύγου). Ως προς τα ακαδημαϊκά προσόντα, το διδακτορικό δίπλωμα θα παίρνει 40 μονάδες, ο μεταπτυχιακός τίτλος τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους 20 μονάδες, το δεύτερο μεταπτυχιακό 7 μονάδες, το δεύτερο πτυχίο 16 μονάδες. Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι θα σπεύσουν να αποκτήσουν τα προσόντα που προσφέρουν τις περισσότερες μονάδες. Ετσι, όσοι έχουν καθυστερήσει το διδακτορικό τους ή τις σπουδές σε δεύτερο πτυχίο θα τα ολοκληρώσουν, αλλά η μεγάλη «μάχη» θα γίνει στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Μονοετή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε μεγάλο εύρος. Αντίθετα, ιδιωτικά ΑΕΙ γειτονικών χωρών και της Κύπρου έχουν μονοετή προγράμματα, εναρμονισμένα στις ευρωπαϊκές επιταγές της Συνθήκης της Μπολόνιας. Μάλιστα, πολλοί Ελληνες καθηγητές (συνταξιούχοι ή μη) έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίησή τους.

«Το νέο σύστημα καταργεί οριστικά τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και αποκλείει χιλιάδες αποφοίτους αλλά και εκπαιδευτικούς με μικρή ή και καθόλου προϋπηρεσία. Επιστρέφουμε πολλά χρόνια πίσω», ανέφερε χθες ο τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής. Κριτική δέχεται ο κ. Γαβρόγλου και για τις εξαγγελίες του για εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις («πράσινα τμήματα», όπως τα ονόμασε). Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Σχολές κατόπιν εξετάσεων και ελεύθερης πρόσβασης, υψηλής και χαμηλής ζήτησης, “κόκκινες” και “πράσινες”. Οσο ευφάνταστα και να ονομάσουν τις σχολές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αλήθεια είναι μία: διαχωρισμός των σχολών –επομένως και των σπουδών– σε υψηλού κύρους, έναντι όσων οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση. Δημιουργούν πτυχιούχους δύο ταχυτήτων, με διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχες δυνατότητες σταδιοδρομίας. Και τι εξυπηρετούν, τελικά, οι χρονίζουσες αλλά εντελώς αντιφατικές εξαγγελίες του για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ; Μήπως είναι άλλο ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο κ. Γαβρόγλου για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή