Το πεζοδρόμιο ΟΠΑ είναι «καθαρό»

Το πεζοδρόμιο ΟΠΑ είναι «καθαρό»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυμελή σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα και προϊόντα απομίμησης στην κεντρική είσοδο και περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, έπειτα από μυστική έρευνα αρκετών μηνών. Συνελήφθησαν 36 μέλη του κυκλώματος, τέσσερις Ελληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονται τα δύο αρχηγικά μέλη της σπείρας, ένας υπήκοος Μπανγκλαντές και ένας υπήκοος Σενεγάλης. Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο να τύχουν αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης και να μην επιστρέψουν άμεσα στο πεζοδρόμιο της οδού Πατησίων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν πάνω από 10.000 είδη παρεμπορίου και προϊόντα απομίμησης, 40.000 ευρώ σε μετρητά και μικρές ποσότητες ναρκωτικών. «Το οικονομικό όφελος που η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε από τη δράση της κατά το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται στις 219.000 ευρώ», δήλωσε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή καταγγελίες των πρυτανικών αρχών του ΟΠΑ για τις συνθήκες που επικρατούσαν γύρω από το ΑΕΙ. Τον Οκτώβριο ενδεικτικά, η Σύγκλητος είχε προχωρήσει σε συμβολική αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου, ζητώντας να απομακρυνθούν οι διακινητές των ναρκωτικών από τους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί κατέγραψαν με τεχνικά μέσα τις κινήσεις των διακινητών και κατέληξαν σε συμπεράσματα για τη δομή και τη λειτουργία της σπείρας. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εξειδικεύονταν στην πώληση προϊόντων απομίμησης και άλλοι στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών, κυρίως χασίς, ηρωίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Καθημερινά, έξι άτομα αναλάμβαναν ρόλο τσιλιαδόρων στη συμβολή της οδού Πατησίων με τις οδούς Χέυδεν, Δεριγνύ και Αντωνιάδου. Αλλοι 20 πουλούσαν τα είδη παρεμπορίου σε πάγκους μπροστά από το ΟΠΑ, 6 ειδικεύονταν στη διάθεση λαθραίων τσιγάρων και 4 άτομα «έσπρωχναν» ναρκωτικά.

Τους ρόλους κατένειμαν σε καθημερινή βάση τα δύο αρχηγικά μέλη της σπείρας. Είχαν προ καιρού υποβάλει αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο, με τη διαδικασία να παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα. Συγκέντρωναν τα χρήματα από τις πωλήσεις, ενώ την 14η Σεπτεμβρίου, όταν εντόπισαν μυστικούς αστυνομικούς να τους παρακολουθούν έξω από την πρώην ΑΣΟΕΕ, έδωσαν διαταγή στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας να τους καταδιώξουν, όπως και έγινε. Ολοι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση προϊόντων απομίμησης κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου διευκρινίστηκε πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν πραγματοποίησε έρευνα στους χώρους εντός του ΟΠΑ, όπου κατά καιρούς είχαν εκφραστεί υπόνοιες ότι υπήρχαν κρυμμένα τα λαθραία προϊόντα. Από την παρακολούθηση, ωστόσο, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο αποθηκευτικούς χώρους σε Κυψέλη και Πατήσια, όπου φυλάσσονταν τα προϊόντα απομίμησης.

Το τελευταίο σκέλος της έρευνας διαδραματίστηκε την 20ή και 21η Δεκεμβρίου. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 36 συλλήψεις και 26 έρευνες σε σπίτια και καταστήματα απ’ όπου κατέσχεσε, εκτός από απομιμήσεις επώνυμων ρούχων και τσαντών, κάρτες sim, αξεσουάρ για κινητά τηλέφωνα και πλαστά CD. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα της δράσης της η σπείρα είχε οικονομικό όφελος έως και 500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ένα μέλος της σπείρας διατηρούσε επικοινωνία με τα μέλη αντίστοιχου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή