Ενα πανέμορφο ποστάλι του Μεσοπολέμου άραξε στην Υδρα για τις γιορτές

Ενα πανέμορφο ποστάλι του Μεσοπολέμου άραξε στην Υδρα για τις γιορτές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως φανατική φίλη των παραδοσιακών σκαριών και των βαποριών, δεσμεύομαι από την υποκειμενική μου προσέγγιση. Καλά τα δένδρα, αλλά τα παραδοσιακά καραβάκια είναι μέσα στην καρδιά μου. Ετσι, δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω απ’ όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά την πιο πρωτότυπη ιδέα που «άραξε» στο λιμάνι της Υδρας. Ενα καταπληκτικό ποστάλι, ένα ωραίο ατμόπλοιο του Μεσοπολέμου, καμωμένο από χαρτί.

Είναι ένα μικρό αριστούργημα χειροτεχνίας, μήκους 8,5 μέτρων και πλάτους 4, που βγήκε από μια παλιά του ζωγραφιά του εικαστικού Νίκου Στεφάνου και πήρε σάρκα και οστά χάρις στη γενναιοδωρία του επίσης ζωγράφου Αλέξη Βερούκα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια περνάει πολύ καιρό στην Υδρα. Το ωραίο αυτό δώρο θα παραμείνει για πάντα στο νησί και στην ιδιοκτησία του δήμου, ως δωρεά του Βερούκα που έχει σχέση αγάπης και όχι καταγωγής με τον τόπο αυτόν.

Ενα πανέμορφο ποστάλι του Μεσοπολέμου άραξε στην Υδρα για τις γιορτές-1

Το καραβάκι ταξίδεψε οδικώς μέχρι το Μετόχι.

Ο «Αγιος Νικόλαος» κατασκευάστηκε στην Αθήνα σε μεγάλη κλίμακα από τον Βασίλη Σακή, δημιουργό των σκηνικών της Λυρικής. Μεταφέρθηκε οδικώς έως το Μετόχι και ακτοπλοϊκώς μέχρι το νησί για να τοποθετηθεί για λίγες ημέρες στο ηρώο του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Για να στηθεί και να φωταγωγηθεί σωστά, ο Στεφάνου και ο Βερούκας εργάστηκαν σκληρά με ειδικό συνεργείο, υπό τις ευλογίες του δημάρχου Γιώργου Κουκουδάκη. Εννοείται πως έγινε αμέσως το επίκεντρο της ζωής, το κέντρο όλων των δράσεων. Εκεί ακούστηκαν τα κάλαντα από τους μικρούς μουσικούς του νησιού με τον παπα-Γιώργη από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας να παίζει τρομπόνι. Εκεί, οι εκκολαπτόμενοι καπετάνιοι που σπουδάζουν στο νησί, έβαλαν τις στολές τους και μοίρασαν παιχνίδια. Στήθηκε και ένα μεγάλο γλέντι από αυτά που κάνουν οι άνθρωποι του Αιγαίου, γεμάτο χαρά, ζεστασιά και πολλές ευχές.

Η λέξη «ποστάλι» βγαίνει από το ιταλικό postale και στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκείνα τα μικρά θαυματουργά και ανθεκτικά πλοιαράκια που έκαναν σταθερά δρομολόγια προς τα νησιά μας για να μεταφέρουν αλληλογραφία, επιβάτες και αγαθά. Τα έβγαζαν πέρα ακόμα και με τους χειρότερους καιρούς και χαράχθηκαν στη μνήμη των νησιωτών με μεγάλη τρυφερότητα.

Ο πρώτος «Αγιος Νικόλαος» διά χειρός Νίκου Στεφάνου είχε κατασκευαστεί ως μικρό μοντέλο – παιχνίδι για τη γέννηση του γιου του Αλέξη Βερούκα, Βίκτωρα, 15 χρόνια πριν. Και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει ένα μεγάλο όμορφο σκαρί, που θα συντροφεύει τους Υδραίους στις τελευταίες ημέρες του έτους. Θα είναι μία εξαίρεση στην απίστευτη κακογουστιά που πλημμυρίζει συχνά πλατείες και δρόμους. «Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε με τον δήμαρχο αλλά και τον Νίκο Στεφάνου να κάνουμε κάτι διαφορετικό στην Υδρα», λέει ο Αλέξης Βερούκας στη στήλη. Ευχόμαστε να βρει πολλούς πολλούς μιμητές και τα όμορφα καράβια να ξαναβγούν στη στεριά για να γιορτάζουμε παρέα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή