Το χρονικό των επιθέσεων σε θρησκευτικούς στόχους

Το χρονικό των επιθέσεων σε θρησκευτικούς στόχους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Μάρτιος του 1982 όταν οι εφημερίδες της εποχής δημοσίευαν εκτενή ρεπορτάζ για έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού με δυναμίτη, βάρους περίπου 100 γραμμαρίων, μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο συμβολισμός του χτυπήματος, πάντως, ήταν μεγαλύτερος από τις ζημιές που καταγράφηκαν. Οταν μπήκαν οι αστυνομικοί στον ναό, βρήκαν κατεστραμμένο το εξομολογητήριο της δεξιάς πλευράς, δεκάδες στασίδια είχαν αναποδογυρίσει και είχαν προκληθεί φθορές σε δύο μεγάλες εικόνες, μία ασημένια του Ευαγγελισμού και άλλη μία με παραστάσεις από σμάλτο.

Η έκρηξη τότε αντιμετωπίστηκε ως πράξη βανδαλισμού. Δεν είχε προηγηθεί κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα και ο μηχανισμός εξερράγη τα μεσάνυχτα, εντός του άδειου ναού. Από τις έρευνες της αστυνομίας τότε είχε βρεθεί μέσα στην εκκλησία μια σχισμένη προκήρυξη που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάτω η Δεσποκρατία (…) Θέλουμε πραγματικούς ποιμένας να ανυψώσουν την Εκκλησία και να σώσουν το έθνος». Αργότερα όμως αποδείχθηκε ότι αυτό το κείμενο δεν είχε σχέση με την επίθεση.

Μετά το χθεσινό περιστατικό, με την ανάφλεξη εμπρηστικού μηχανισμού στο ναό Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι και τον ελαφρύ τραυματισμό αστυνομικού, η «Κ» παραθέτει παρόμοιες επιθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Πέρασαν δεκαετίες μετά το συμβάν του 1982 στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι να καταγραφεί κάποιο παρόμοιο χτύπημα σε εκκλησία. Τον Απρίλιο του 2009 τοποθετήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί σε τέσσερις εκκλησίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν τότε οι οργανώσεις «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Φράξια Μηδενιστών». Επρόκειτο για ωρολογιακούς μηχανισμούς στους οποίους οι δράστες αντί για πυροκροτητή είχαν χρησιμοποιήσει μπαταρίες, θερμική αντίσταση και σπίρτα. Ενας εκ των μηχανισμών είχε τοποθετηθεί μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών και απομακρύνθηκε με την επέμβαση πυροτεχνουργών της αστυνομίας – είχε γίνει νωρίτερα προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Μέσα στην τσάντα βρέθηκαν ένα μπιτόνι με βενζίνη και τέσσερα γκαζάκια.

Αλλος πανομοιότυπος μηχανισμός είχε αναφλεγεί στο προαύλιο του ναού Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη είχαν τοποθετηθεί γκαζάκια στους ναούς Αγίου Δημητρίου και Αγίας Σοφίας.

Το 2017

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του 2017 περιλαμβάνονται 556 συμβάντα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για διαρρήξεις ναών, μικροκλοπές ή βανδαλισμούς μικρής έκτασης. Σε αυτή τη λίστα γίνεται αναφορά και σε τρεις επιθέσεις με εκρηκτικούς ή εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά εκκλησιών.

• Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Από την ενεργοποίησή του προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην εξωτερική πόρτα.

• Στις 20 Απριλίου 2017 καταστράφηκε η μονάδα εξαερισμού της Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης από την ανάφλεξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού.

• Στις 27 Ιουνίου 2017 κάτοικος πρόλαβε και έσβησε τη φωτιά που εκδηλώθηκε από την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τον ναό Αγίου Βασιλείου στην Αθήνα. Την επίθεση ανέλαβε με κείμενό της η οργάνωση «Πυρήνας FAI- IRF».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή