Ενα μωρό, χαμένο στη μετάφραση και τη γραφειοκρατία

Ενα μωρό, χαμένο στη μετάφραση και τη γραφειοκρατία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει διαβατήριο ούτε ΑΜΚΑ, ούτε καν επίθετο. Η μόλις ενός έτους Ριάνα δεν υφίσταται για τις Αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς της που γνωρίστηκαν ως οικονομικοί μετανάστες στη Μ. Βρετανία. «Πρόκειται για ενδεχόμενο που μάλλον δεν είχε προβλέψει κανένας νομοθέτης», επισημαίνει στην «Κ» νομικός που προσπαθεί να κατευθύνει κατάλληλα το μεικτό ζευγάρι. «Γνωριστήκαμε με τον Εσλάμ-Δημήτρη Αχμετ στο Μπρίστολ τον Μάιο του 2015», διηγείται από ένα διαμέρισμα στην Αθήνα η 33χρονη Ραλούκα, «σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, έμεινα έγκυος». Η 32χρονη τότε Ρουμάνα είχε σταθερή δουλειά στο Μπρίστολ, ως επιβλέπουσα στον υπόγειο σιδηρόδρομο και φιλοδοξούσε να συνεχίσει την καριέρα της εκεί. «Οταν μετανάστευσα στην Αγγλία βρισκόμουν ήδη εν διαστάσει με τον Ρουμάνο σύζυγό μου και είχα καταθέσει αίτηση διαζυγίου, διεκδικώντας ταυτόχρονα την επιμέλεια της πρώτης μου κόρης», διευκρινίζει η Ραλούκα, που ξεκίνησε μια νέα ζωή στην Αγγλία στέλνοντας χρήματα στους δικούς της, που είχαν αναλάβει προσωρινά την εννιάχρονη σήμερα κόρη της.

«Οσο περιμέναμε το παιδί μας, ρωτήσαμε στις αρμόδιες αρχές στην Αγγλία, αλλά κανείς δεν μας ανέφερε ότι τα πράγματα θα έπαιρναν τέτοια τροπή», εξηγεί στην «Κ» ο 34χρονος Εσλάμ-Δημήτρης, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα από Αιγύπτιους γονείς. «Εκανα πράξη αναγνώρισης σε συμβολαιογράφο, η οποία επικυρώθηκε από το προξενείο και εκδόθηκε ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι εγώ είμαι ο πατέρας», συμπληρώνει ο ίδιος. Βάσει αυτών των εγγράφων ήρθαν στην Ελλάδα με το ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο laissez passer, προκειμένου το νεογνό να εγγραφεί στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα και να λάβει την ελληνική υπηκοότητα. «Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος μας», τονίζει η Ραλούκα, που έκτοτε ζει εγκλωβισμένη στην Ελλάδα και τελικά μακριά από τον Εσλάμ-Δημήτρη, που επέστρεψε στη δουλειά του στην Αγγλία. «Ο νομοθέτης προβλέπει ότι άπαξ και ένα παιδί έχει γεννηθεί στη διάρκειας ισχύος ενός γάμου, το τέκνο λαμβάνει αυτόματα τα στοιχεία του συζύγου», σημειώνει ο νομικός, «το δικαστήριο στη Ρουμανία δεν είχε τελεσιδικήσει την εποχή της γέννησης της Ριάνας». Τι και αν ο νόμος αντιτίθεται στους κανόνες της βιολογίας, δεδομένου ότι οι δύο σύζυγοι είναι εν διαστάσει και ζουν για χρόνια σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση;

Τι και αν πλέον τα τεστ πατρότητας αποτελούν μια αξιόπιστη μέθοδο; Εδώ κι έναν σχεδόν χρόνο το νεαρό ζεύγος δεν έχει κατορθώσει να βρει διέξοδο. «Η πρόοδος είναι μικρή», απαντά η Ραλούκα, «το διαζύγιό μου βγήκε την άνοιξη και κέρδισα την επιμέλεια της μεγάλης μου κόρης, όμως δεν μπορώ να πάω να τη δω ή να τη φέρω από τη Ρουμανία, καθώς το μικρό μου παιδί δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς διαβατήριο». Αντίστοιχα, η νεαρή μητέρα έχασε τη δουλειά της στη Μ. Βρετανία, καθώς δεν εμφανίστηκε στο πόστο της κατά την εκπνοή της άδειας μητρότητας. Φως στο τούνελ θα δουν μόνον όταν τελεσιδικήσει η προσβολή πατρότητας που υπέβαλε ο Ρουμάνος πρώην σύζυγος, κάτι που μπορεί να αργήσει ακόμα και χρόνια.

Η Ραλούκα και η Ριάνα ζουν σήμερα μόνες στην Αθήνα, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια από τον πατέρα που εργάζεται στο Μπρίστολ. «Είμαστε θύματα μιας παράλογης γραφειοκρατίας που στερεί από το παιδί μας όσα δικαιούται», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή