Αναβολές και δυσλειτουργίες στο Μάτι

Αναβολές και δυσλειτουργίες στο Μάτι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πρωθυπουργός μάς υποσχέθηκε έναν πρότυπο οικισμό, ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός». Αυτό υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια επισκευής ή ανακατασκευής στην πυρόπληκτη περιοχή. Οι κάτοικοι ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή και την άμεση αναπροσαρμογή του ύψους της στεγαστικής συνδρομής.

Το συντονιστικό των κατοίκων εκφράζει την αντίθεσή του στην προσπάθεια πολεοδομικού ανασχεδιασμού της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία έπρεπε να προχωρήσει όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο παρελθόν. «Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφήρμοζε τον νόμο για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε –για λόγους που η ίδια γνωρίζει– να μας εμπλέξει & να εμπλακεί και η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι», αναφέρουν στη χθεσινή τους ανακοίνωση. «Εξαγγέλλεται η διαμόρφωση ειδικού χωρικού σχεδίου γενικά και αόριστα, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις, αναβολές και αναστολές για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών. Ανακοινώνονται δρόμοι προς διάνοιξη και αναστέλλονται σε συγκεκριμένους δρόμους οι εκδόσεις αδειών επισκευής / ανακατασκευής των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη», αναφέρουν.

Το συντονιστικό των κατοίκων επισημαίνει σειρά δυσλειτουργιών στις διαδικασίες για τους πυρόπληκτους και κατηγορεί το υπουργείο Υποδομών για καθυστερήσεις. «Ακόμη περιμένουμε, παρ’ όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις, τη σχετική υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση ή αναπροσαρμογή του ύψους της συνολικής στεγαστικής συνδρομής, που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών τους», αναφέρουν. «Παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι “το Μάτι δεν είναι δάσος”, αντί να υιοθετηθεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, ορίζεται η Διεύθυνση Δασών ως αρμόδια για την έκδοση των απαραίτητων δασικών βεβαιώσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς και αποτελεσματικές οδηγίες για τη γρήγορη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων».

Διευκρινίσεις

Κλείνοντας, το συντονιστικό ζητεί από την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων», παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών για την άμεση έκδοση των αδειών. «Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Ανθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας! Το καλοκαίρι του 2018 άφησε στις μνήμες μας ένα τεράστιο “γιατί”, όσον αφορά την αμέλεια και ολιγωρία που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός εκείνο το απόγευμα, ας μη γίνει το ίδιο και τούτο το καλοκαίρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή