Σταθερές οι αφίξεις με βάρκες στα νησιά

Σταθερές οι αφίξεις με βάρκες στα νησιά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίες ημέρες του χρόνου, χαμηλές θερμοκρασίες, και όμως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα τόσο από τα νησιά όσο και από τον Εβρο συνεχίζονται. Προχθές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο πλοία από την Τουρκία έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Το πρώτο, στο οποίο επέβαιναν 75 άτομα, έφτασε στο Φαρμακονήσι. Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις Αρχές στη Λέρο όπου υπάρχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), προκειμένου να προχωρήσει η καταγραφή τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7.30, ακόμα ένα σκάφος εντοπίστηκε από τον Frontex στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Λέσβου.

Επέβαιναν 36 άτομα. Στο λιμάνι της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο, μόλις την προηγούμενη νύχτα (29 προς 30 Δεκεμβρίου), έφτασε πλοιάριο με 19 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 6 παιδιά.

«Οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να έχουν μειωθεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Τον Δεκέμβριο στη Σάμο έφτασαν 1.080 άτομα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 1.200», τονίζει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Στο ΚΥΤ της Σάμου (ή αλλιώς hotspot) στο Βαθύ παραμένουν ακόμα 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε σκηνές, εφόσον η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 650 άτομα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί ότι το ΚΥΤ στη Σάμο θα κλείσει έως τις 15 Φεβρουαρίου και ο πληθυσμός που φιλοξενείται θα μεταφερθεί σε νέα δομή που… πρόκειται να δημιουργηθεί. Ωστόσο, ανεπισήμως, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, στη Μόρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο ΚΥΤ στη Λέσβο βρίσκονται 4.977 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι για 3.100. Στη ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ στη Χίο, παραμένουν μόλις 200 άτομα περισσότερα από την επίσημη χωρητικότητα της δομής, δηλαδή 1.233 άτομα. Συνολικά το 2018 (έως τις 23 Δεκεμβρίου) έφτασαν στα ελληνικά νησιά 31.867 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Οι μεταναστευτικές ροές δεν σταμάτησαν μετά το καλοκαίρι: τον Σεπτέμβριο έφτασαν 3.960 άτομα, τον Οκτώβριο 4.073, τον Νοέμβριο 2075 και τον Δεκέμβριο 2.300.

Παράλληλα, πάνω από 20.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα από τα νησιά στην ενδοχώρα σε διάφορες δομές, όπου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Λόγω της προεκλογικής περιόδου το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιμετωπίζει μεγάλη απροθυμία από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία νέων δομών. Ταυτόχρονα και στον Εβρο οι ροές το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται επίσης αυξημένες, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, γεγονός που κρατά τη στάθμη του ποταμού χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή