Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια σε έρευνα του ’16

Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια σε έρευνα του ’16

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο του 2016 η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης ενδέχεται να κρύβεται το μυστικό της αρπαγής του 51χρονου επιχειρηματία Ν.Μ., το πρωί της περασμένης Πέμπτης, έξω από το σπίτι του στον Πειραιά. Αφορούσε τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν στην Ελλάδα και διακινούσαν στη Δυτική Ευρώπη λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη 57 άτομα. Ο ρόλος του καθενός περιγράφεται με λεπτομέρεια στην 300 σελίδων πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2016. Στο έγγραφο γίνεται ονομαστική αναφορά και στον 51χρονο επιχειρηματία, εις βάρος του οποίου, πάντως, δεν ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή στο λαθρεμπορικό δίκτυο. Περιγράφεται ως «συνιδιοκτήτης» νόμιμου εργοστασίου παρασκευής τσιγάρων στο Ντουμπάι, στο οποίο ωστόσο εταίροι ήσαν δύο διεθνούς εμβέλειας λαθρέμποροι τσιγάρων, ένας Ελληνας και ένας αλλοδαπός.

Διεθνές δίκτυο

Ο πρώτος είχε συλληφθεί και το 2010 από την Ασφάλεια Αττικής για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένη διωκτική αρχή, δραστηριοποιείται ως λαθρέμπορος ήδη από το 2000, έχοντας δημιουργήσει ένα εγκληματικό δίκτυο με διασυνδέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Απω Ανατολή. Ο δεύτερος συνέταιρος του 51χρονου επιχειρηματία περιγράφεται και αυτός από τις εισαγγελικές αρχές ως «αλλοδαπός λαθρέμπορος διεθνούς εμβέλειας». Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιότερο δημοσίευμα του VICE, που επικαλείται πληροφοριακά δεδομένα του ανεξάρτητου ερευνητικού δικτύου OCCRP (Οrganized Crime and Corruption Reporting Project), το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να διατηρεί διασυνδέσεις με ασιατική καπνοβιομηχανία-κολοσσό, αλλά και με ανθρώπους της παραστρατιωτικής – τρομοκρατικής οργάνωσης Real IRA στην Ιρλανδία.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του εισαγγελέα, ο 51χρονος και οι δύο συνέταιροί του περιγράφονται ως ιδιοκτήτες δύο εταιρειών καπνικών προϊόντων, η πρώτη με έδρα τα Εμιράτα και η δεύτερη τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα εν λόγω καπνεργοστάσια παρασκεύαζαν συγκεκριμένες μάρκες τσιγάρων, τις οποίες στη συνέχεια το λαθρεμπορικό δίκτυο διακινούσε παράνομα στην Ε.Ε. «Το εγκληματικό δίκτυο έχει διακινήσει πλήθος containers από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποκομίζοντας από αυτή τη δραστηριότητα παράνομα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φαίνεται να καταλήγουν στους εμπλεκόμενους μέσω offshore εταιρειών με έδρα, μεταξύ άλλων, τα νησιά Marshall στον Ειρηνικό Ωκεανό», επισημαίνει ο εισαγγελέας.

Στη συνέχεια, περιγράφει τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι: «Τα λαθραία τσιγάρα αποστέλλονται αρχικά εντός containers σε χώρες της Απω Ανατολής ή της Βορείου Αφρικής. Εκεί μεταφορτώνονται σε έτερα containers και με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα αποστέλλονται μέσω Ελλάδας σε χώρες της Ε.Ε.».

Ο 51χρονος απήχθη το πρωί της περασμένης Πέμπτης έξω από το σπίτι του στην Ακτή Θεμιστοκλέους και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών αντιμετωπίζουν τη μυστηριώδη υπόθεση ως απαγωγή. Ωστόσο, μέχρι και χθες υποστήριζαν ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του θύματος ή των δραστών με μέλη της οικογένειας του 51χρονου για την απαίτηση λύτρων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες ήταν τέσσερις και επέβαιναν σε σκουρόχρωμο αυτοκίνητο με ξένες, πιθανόν ιταλικές, πινακίδες κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή