Στους δήμους οι πρώτες προσλήψεις

Στους δήμους οι πρώτες προσλήψεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 8.166 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων αναμένεται να «μπει» το 2019, δίνοντας το σήμα για το «μπαράζ» –άνω των 20.000– προσλήψεων που έπονται εντός του έτους, εν είδει, προεκλογικής «παροχολογίας» από την κυβέρνηση.

Η περιβόητη, πλέον, προκήρυξη 3Κ/2018, που αφορά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, με «πριμοδότηση» των ήδη εργαζομένων συμβασιούχων, αναμένεται να «τελεσφορήσει» στα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και εκτιμάται ότι, τελικώς, θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ.

Ετερος διαγωνισμός, ο οποίος αφορά την πρόσληψη 3.257 ατόμων, κυρίως νυν απασχολούμενων συμβασιούχων, ως μόνιμου προσωπικού, είναι αυτός για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς. Σε αυτούς τους δύο διαγωνισμούς, που αφορούν περί τις 11.500 προσλήψεις συνολικά, παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής τους συμβασιούχους, οι οποίοι με επιστολή ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

«Οι στοχευμένες, αξιοκρατικές, θεσμικά κατοχυρωμένες προσλήψεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού (σ.σ.: 3Κ) όχι μόνο απαντούν στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, καθώς της προσφέρουν τα μέσα για την υλοποίηση του κρίσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της, αλλά ταυτόχρονα τερματίζουν το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ανατρέπουν μια μακρόχρονη κατάσταση “ομηρίας” χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί την ουσία της κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία υλοποιείται με συνέπεια και αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Κατά τα λοιπά, το ψηφιδωτό των… προεκλογικών προσλήψεων συμπληρώνεται με 8.000 προσλήψεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 1 και θα καλύψουν ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, 700 ακόμη προσλήψεις «συμπληρωματικές» στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, 1.500 προσλήψεις νέων επιστημόνων στους δήμους σε βάθος τριετίας αρχής γενομένης από το 2019, 118 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, καθώς και 165 προσλήψεις στα ΚΕΠ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση προσεχώς θα μπορεί να εξαγγέλλει προσλήψεις σε ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα υπουργεία εφεξής θα αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επικαιροποιημένα τετραετή σχέδια στρατηγικού σχεδιασμού για τις ανάγκες σε προσλήψεις. Εν συνεχεία, το υπουργείο θα συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, εντός του Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία θα καταρτίζουν, σε συνάρτηση με το στρατηγικό σχεδιασμό τετραετίας, καταστάσεις με τα αιτήματά τους για ετήσιες προσλήψεις τακτικού, αλλά και εποχικού προσωπικού. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα εκπονεί ένα συνολικό σχέδιο προγραμματισμού για τις προσλήψεις του επόμενου έτους και, τελικώς, θα εκδίδεται μόνο μία εγκριτική πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή