Ανενεργό το γαλλικό ένταλμα για το «Λίπος»

Ανενεργό το γαλλικό ένταλμα για το «Λίπος»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία παραιτήθηκε από το αίτημά της για έκδοση του 57χρονου Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού με τα προσωνύμια «Χοντρός» ή «το Λίπος». Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση του Γεωργιανού στη Γαλλία, οι ανακριτές της πόλης Ρεν ανακοίνωσαν ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα εις βάρος του 57χρονου δεν είναι πλέον σε ισχύ. Σε έγγραφο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι αρμόδιες γαλλικές αρχές μάς εγνώρισαν εγγράφως ότι έπαυσε από μέρους τους η διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

Ετσι, ο Σουσανασβίλι τυπικά αποφυλακίστηκε με διάταξη του εισαγγελέα για να συλληφθεί εκ νέου με ένταλμα σύλληψης της 2ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, δυνάμει του οποίου παραμένει στη φυλακή. Το ένταλμα αφορά την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη.

Για τους γνωρίζοντες, πάντως, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν συνιστά ανατροπή και είχε ουσιαστικά προδιαγεγραφεί ήδη από τη 19η Δεκεμβρίου. Τότε, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα των γαλλικών αρχών που ζητούσαν την έκδοση του φερόμενου ως αρχηγού της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως μόνο κατά το «ένα τρίτο». Ενώ δηλαδή του απέδιδαν τις κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και, τέλος, των διακεκριμένων κλοπών, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ενέκρινε την έκδοσή του μόνο για την τελευταία και πιο «αδύναμη» από τις τρεις κατηγορίες.

Μάλιστα, σε έγγραφο – έκθεση που είχαν πρόσφατα κοινοποιήσει στον Αρειο Πάγο οι ανακριτές της Ρεν, που είχαν χειριστεί την υπόθεση, είχαν διαμηνύσει στους Ελληνες συναδέλφους τους να μην προχωρήσουν στην έκδοση του 57χρονου μόνο για το αδίκημα των κλοπών: «Η έκδοσή του μόνο για τις πράξεις κλοπής θα είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση διώξεων για πράξεις μικρότερης σημασίας από αυτές για τις οποίες διώκονται τα εκτελεστικά όργανα της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας ηγείται.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε κάθε συνοχή ως προς τις διώξεις και θα αποδυνάμωνε τον γαλλικό φάκελο». Η υπόθεση αφορούσε κοινή έρευνα Ελλάδας – Γαλλίας για την απενεργοποίηση πυρήνων της γεωργιανής μαφίας, των επονομαζόμενων «Vor V Zakone» («Κλέφτες εντός Νόμου»), που δρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο φερόμενος ως αρχηγός τους Λάσα Σουσανασβίλι και δύο «υπαρχηγοί» του συνελήφθησαν την άνοιξη του 2018 στη Θεσσαλονίκη. Δεν τους ασκήθηκε δίωξη, αλλά παρέμεναν κρατούμενοι δυνάμει ευρωπαϊκών ενταλμάτων των Γάλλων ανακριτών που ζητούσαν την έκδοσή τους στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή