Προβλήματα από την κακοκαιρία – Νέα επιδείνωση από την Πέμπτη με δριμύ ψύχος και χιόνια

Προβλήματα από την κακοκαιρία – Νέα επιδείνωση από την Πέμπτη με δριμύ ψύχος και χιόνια

7' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Από την Πέμπτη, όμως, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Ο καιρός την Τετάρτη

Για την Τετάρτη, περιμένουμε πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού έως το απόγευμα, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες και νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Παγετός θα εκδηλωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 4 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 10 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς κι έπειτα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία από τις βραδινές ώρες ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού με μικρή πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση από το μεσημέρι.

Λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες από το απόγευμα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Σε ποιες περιοχές των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Το κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία κυρίως του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο 82ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, λόγω κατολίσθησης, όπως επίσης και στην δημοτική οδό Περιστέρας -χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Στην Αρκαδία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Καστρίου – Αγίου Πέτρου – Άστρους, από το 20ο έως το 53ο χιλιόμετρο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας:

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την Άνω Χώρα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία – Νέα επιδείνωση από την Πέμπτη με δριμύ ψύχος και χιόνια-1

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγ. Κυριακής.

*Στην εθνική οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 13ο έως, το 18ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους:

*Στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας.

*Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Μαρίου, από το 20ο, έως 40ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Παλαιοχωρίου – Αγίου Βασιλείου, από το 12ο, έως το 32ο χιλιόμετρο.

Στην Κορίνθια, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από 15ο χιλιόμετρο.

Στη Μεσσηνία, είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 33ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο Χανίων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Προβλήματα σε σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι, όπου, εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι από την ισχυρή βροχόπτωση στην Κω

Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες στην Κω.

Λόγω της ισχυρής βροχής ξεχείλισαν χείμαρροι στο νησί και σε κάποιες περιπτώσεις διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε μία περίπτωση, μάλιστα, αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά πλημμυρισμένου ποταμού και έπεσε σε χαντάκι στην περιοχή της Συντριανής, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω συνέπειες, αφού ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν έπαθε τίποτα.

Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο νέο στάδιο Κω πλημμύρισαν τα γύρω οικόπεδα, όπως και κατοικίες που ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για άντληση υδάτων ενώ, προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Επί ποδός είναι από το απόγευμα το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες του δήμου Κω, οι διασώστες καθώς και το προσωπικό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Λάρισα: Χιόνισε στα ορεινά του νομού – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αρκετό χιόνι έχει πέσει και σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου.

Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Ξεπέρασε τους 50 πόντους το ύψος του χιονιού στα ορεινά των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων, ενώ 20 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν αλάτι προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Μέχρι τώρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, και προετοιμαζόμαστε για την ερχόμενη Πέμπτη», όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις. Ενώ, πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Στον νομό Καρδίτσας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια 35 μηχανήματα. Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει πως η ΠΕ Καρδίτσας προετοιμάζεται για το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Πατρών στον Ελαιώνα Αιγιαλείας

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας σήμερα τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές, για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Απεγκλωβίστηκαν οι 50 εκδρομείς στη Φθιώτιδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 50 εκδρομέων στο ορεινό χωριό Γαρδίκι στη Φθιώτιδα, καθώς απεγκλωβίστηκαν από τα χιόνια στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν.

Προβλήματα από την κακοκαιρία – Νέα επιδείνωση από την Πέμπτη με δριμύ ψύχος και χιόνια-2

Πηγή φωτογραφίας: tvstar.gr

Το χιόνι στην περιοχή ξεπέρασε τους 70 πόντους, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία το απόγευμα της Τρίτης. Για τον απεγκλωβισμό των εκδρομέων είχε επιστρατευτεί ειδικό όχημα με λεπίδες που ήρθε ειδικά από τις Άλπεις.

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος στην Αττική

Προβλήματα στην Αττική με πτώσεις δένδρων, πινακίδων και άλλων αντικειμένων, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί, δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για τέτοιου είδους προβλήματα, ιδιαίτερα στα νότια προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου τα συνεργεία εργάζονταν για να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος καταγράφονται σε περιοχές της νότιας και της δυτικής Αττικής, όπως η Βάρη, η Βούλα, η Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη. Ο ΔΕΔΔΗΕ απέδωσε τις διακοπές σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται στο χωριό Παναρίτι Κορινθίας, όπως κατήγγειλαν στον ΣΚΑΪ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή