«Αλατιέρες» και διασώσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «λευκά» της φόρεσε χθες η χώρα με την κακοκαιρία «Σοφία» να έχει πλήξει σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις. Η έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Αττικής από νωρίς χθες οδήγησε την Αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης (από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως το ύψος του καταστήματος «Πανόραμα») και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όσο και στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, στο ρεύμα προς το καζίνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν επί ποδός, με εκχιονιστικά μηχανήματα και «αλατιέρες» προκειμένου το οδικό δίκτυο να παραμείνει ανοιχτό.

Από την κακοκαιρία (χαμηλή νέφωση) σημειώθηκαν και ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από την Ντόχα και το Μπάντεν, ενώ τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αθήνας (από Αμβούργο, Αθήνα, Ντίσελντορφ και Βερολίνο).

Η έντονη χιονόπτωση επηρέασε όλη τη Θεσσαλία, με πάνω από 150 μηχανήματα να επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Στον νομό Λάρισας χιόνισε ακόμα και στις παραλιακές περιοχές, ενώ στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού έφτασε τους 50 πόντους στα ορεινά, ενώ για τα καλά το έστρωσε και στα πεδινά και στις πόλεις. Από νωρίς το πρωί, η «Σοφία» «επιχειρούσε» πάνω από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, με πυκνό χιόνι να πέφτει ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας. Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο εθνικό και περιφερειακό δίκτυο των δύο νομών, ενώ σε αρκετά σημεία χρειάζονται αλυσίδες. Το κύμα κακοκαιρίας έφερε χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη χιόνιζε από το πρωί χθες στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά. Λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης, έκλεισε προσωρινά η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Ισχυρή χιονόπτωση και στον νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της Αρτας, με 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού να δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μη διακοπεί η κυκλοφορία. Εως νωρίς το απόγευμα, περισσότεροι από 2,5 τόνοι αλατιού είχαν πέσει στους δρόμους, με τις ρίψεις να συνεχίζονται από τις αλατιέρες. Εντονα ήταν τα φαινόμενα και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας όπου σε κάποια σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν αποκλειστικά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, με επιτυχία στέφθηκαν δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού το βράδυ της Τετάρτης στον Παρνασσό. Εννιά παιδιά με τους γονείς τους είχαν αποκλειστεί λόγω του χιονιού στις κατασκηνώσεις του Δήμου Δελφών στην περιοχή Κρόκι. Τα συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή και να μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς σε ασφαλές σημείο. Την ίδια ώρα, στο ορεινό καταφύγιο του Αθηναϊκού Ομίλου χιονοδρόμοι ορειβάτες, ανάμεσα στους οποίους και μία έγκυος, είχαν εγκλωβιστεί λόγω του χιονιού. Και πάλι τα συνεργεία αποχιονισμού κατάφεραν να φτάσουν στο καταφύγιο και να τους απεγκλωβίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή