Στην αντεπίθεση για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο τα ΤΕΙ

Στην αντεπίθεση για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο τα ΤΕΙ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ηγεσίες των τριών ΤΕΙ –Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας– που θα συνενωθούν με το νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), για να δημιουργήσουν ένα νέο ΑΕΙ το οποίο θα διατηρήσει το όνομα «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος». Το εγχείρημα προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του νυν ΔΙΠΑΕ, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακού στο City University του Λονδίνου Κώστα Γραμμένου και τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε το εγχείρημα, χθες οι πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Μπαντέκας και Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία τονίζουν ότι «τα τρία ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.».

«Το εγχείρημα υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλαν στο υπουργείο. Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκεσε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα. Τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τα επιτεύγματα των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και τον διεθνή χαρακτήρα τους», προσθέτουν. Μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Τζιώνας ανέφερε ότι έγιναν πολυσέλιδες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για κάθε νέο τμήμα.

Από την άλλη, μετά τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα ακυρώσει το σχέδιο, που προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Παιδείας ότι «η νέα αρχιτεκτονική του ΔΙΠΑΕ εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο ΑΕΙ», και ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού ανέφερε ότι «η συγχώνευση γίνεται προφανώς με ψηφοθηρικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτά προφανώς είδε και ο διεθνώς διακεκριμένος ακαδημαϊκός κ. Κώστας Γραμμένος και υπέβαλε την παραίτησή του, μη θέλοντας να λάβει μέρος σε αυτήν την παράσταση. Οι διακεκριμένοι Ελληνες ακαδημαϊκοί της διασποράς (είχε προηγηθεί και ο Σταμάτης Κριμιζής και πολλοί άλλοι από τα Συμβούλια Ιδρύματος) θα ακούνε Ελλάδα και θα λένε “όχι, ευχαριστώ”. Με τον ΣΥΡΙΖΑ “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή