Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, υποβάθμιση διά διευρύνσεως

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, υποβάθμιση διά διευρύνσεως

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαδημαϊκοί πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος με μικροκομματική στόχευση μετατρέπει ΤΕΙ σε πανεπιστήμια και καταργεί το νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Ετσι, ΤΕΙ που έχουν δεχθεί εισακτέους με βαθμούς 6 και 7 θα αποτελέσουν (διά χειρός Γαβρόγλου) το νέο «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος», το οποίο θα έχει παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, η ηχηρή παραίτηση του εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακού στο City University του Λονδίνου Κώστα Γραμμένου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου από το ξεκίνημά του, ανέδειξε τις πτυχές του σχεδίου Γαβρόγλου για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. H παραίτηση αποδίδεται εύλογα στη διαφωνία του κ. Γραμμένου με τα σχέδια του κ. Γαβρόγλου για συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με το νέο ίδρυμα να διατηρεί το όνομα «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου έκανε δεκτή την παραίτηση εξαίροντας το έργο του Κώστα Γραμμένου, ωστόσο παραμένουν οι απορίες για τη φιλοσοφία της συγχώνευσης ενός πανεπιστημίου, που το 2018 συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής με σημαντικά αποτελέσματα, με τρία ΤΕΙ διαφορετικών ταχυτήτων και προοπτικών. «Η ποιότητα της έρευνας στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και σαφώς αντίστοιχη με τα διεθνή πρότυπα», αναφέρουν οι ξένοι αξιολογητές του «παλαιού» Διεθνούς. Μετά το σχέδιο Γαβρόγλου, το παλιό Διεθνές θα μετατραπεί σε Ινστιτούτο εντός του νέου, το οποίο θα αποτελείται από 32 τμήματα σε έξι πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη και Δράμα.

Η παραίτηση Γραμμένου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Ελληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση», και προσέθεσε ότι «οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλώς δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Η απάντηση

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε στον κ. Μητσοτάκη πως «η πραγματικότητα είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο πανεπιστήμιο με τις συνέργειες των τριών ΤΕΙ, με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα νέα τμήματα και τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα ιδρυθούν».

Από την άλλη, οι εξωτερικές αξιολογήσεις των υπό συνένωση ΤΕΙ χρονολογούνται εδώ και μία πενταετία, ενώ μεταξύ των παρατηρήσεων είναι ότι δεν προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το νέο Διεθνές θα μπορέσει να προσφέρει τα πρώτα –πιθανόν δύο– αγγλόφωνα προπτυχιακά με δίδακτρα. Ο ίδιος πρoσέθεσε ότι για όλα τα νέα τμήματα του νέου ΑΕΙ έχουν συνταχθεί μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, οι οποίες βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή πάντως υποστηρίζεται ότι οι καθηγητές των τριών υπό συνένωση ΤΕΙ δέχθηκαν να χάσουν την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλεια, αφού πλέον θα γίνουν πανεπιστημιακοί, ενώ το «νέο» Διεθνές» θα καταστεί από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, ήδη οι διδάσκοντες στα τρία ΤΕΙ μετρούν «κουκιά» (δηλαδή, τον αριθμό διδασκόντων-ψήφων) για το ποιο θα έχει την πλειοψηφία στη νέα διοικούσα επιτροπή και, κατόπιν, την πρυτανεία…

Χωρίς μελέτες

Η ουσία είναι ότι οι αποφάσεις Γαβρόγλου έχουν σαθρή ακαδημαϊκή επιχειρηματολογία. «Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει τις επιταγές του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των ΑΕΙ στην Ελλάδα, και γι’ αυτό τα πανεπιστήμια απορροφούν τα ΤΕΙ», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε σε συναδέλφους του στη σχολή του ότι υπάρχει δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου για οικονομική ενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι το ΕΚΠΑ θα δεχθεί να απορροφήσει τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος διασπάται σε τρία μέρη. Κάποια τμήματά του θα απορροφηθούν από το ΕΚΠΑ, κάποια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ «μερίδιο» θα έχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα απορροφήσει και το ομώνυμο ΤΕΙ.

Μετά τη συνένωση ένας φοιτητής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος επιτυγχάνοντας σε κάποια επιπλέον μαθήματα θα μπορεί να πάρει πτυχίο από το ΕΚΠΑ. Το ίδιο θα ισχύσει για τους φοιτητές των τμημάτων που θα απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και για τους φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας. «Η ιστορική και δυναμική Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, με πλούσιο ερευνητικό έργο διεθνούς επιπέδου, υποχρεώνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να αποκτήσει τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών. Ανάλογα και στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Χωρίς καμία προηγούμενη θεσμική συζήτηση πουθενά. Ούτε στις σχολές, ούτε στα τμήματα, ούτε στη Σύγκλητο, που διαλύεται συστηματικά από διάφορες ομάδες χωρίς συνέπειες, ανέφερε στην «Κ» η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή. Και προσέθεσε: «Ολα με διευθετήσεις και υποσχέσεις στο παρασκήνιο, χωρίς μελέτες ή αξιολογήσεις. Με προσωπικές συνεννοήσεις που δεν ενδιαφέρονται για την προαγωγή της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του ιδρύματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή