Σε κρίσιμη καμπή οι έρευνες για την υπόθεση Novartis

Σε κρίσιμη καμπή οι έρευνες για την υπόθεση Novartis

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται πλέον οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, ενώ οι εισαγγελικές αρχές που έχουν αναλάβει το βάρος των χειρισμών του ογκωδέστατου φακέλου επιχειρούν να εκκαθαρίσουν την υπόθεση κυρίως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, που αποτελούν και το κομβικό σημείο της δικογραφίας.

Ανώτατη εισαγγελική πηγή δήλωνε χθες ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως θα αρχειοθετηθεί η δικογραφία για κάποιους από τους πολιτικούς για τους οποίους δεν υπάρχουν ενδείξεις, ενώ για άλλους η έρευνα θα συνεχιστεί, χωρίς να αποκλείεται και η άσκηση ποινικών διώξεων.

Περί διώξεων

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη, σε αυτή τη φάση, επιβαρυντικών στοιχείων για πολιτικούς από την έρευνα λογαριασμών για ροή χρημάτων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία από λογαριασμούς, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο διευκρίνιζε ότι διώξεις μπορεί να ασκηθούν «από τις μαρτυρικές καταθέσεις σε συνδυασμό με έγγραφα που υπάρχουν στην ογκωδέστατη δικογραφία».

Αλλωστε, εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν, σε ό,τι αφορά την έρευνα για τους πολιτικούς, ότι τα ερευνώμενα στοιχεία διαθέτουν πρωτοφανή όγκο με δεδομένα από τα ηλεκτρονικά αρχεία της Novartis.

Οι ίδιες ανώτατες εισαγγελικές πηγές, πάντως, διέψευδαν κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο κατά την πρόσφατη –περίπου προ διμήνου– συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με Αμερικανούς ομολόγους τους στη Βιέννη δεν παρελήφθησαν στοιχεία επιβαρυντικά για πρώην υπουργό. «Τέτοιο γεγονός δεν υπήρξε», δήλωνε αρμόδια πηγή, για να προσθέσει με νόημα: «Δεν δόθηκε τίποτα. Δηλαδή τι, θα μας έδιναν και δεν θα τα παίρναμε;».

Και ενώ η έρευνα από ελληνικής πλευράς βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι αλλάζει στο εξής ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis. Oπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των κλιμακίων των δύο πλευρών στη Βιέννη, όπου μετείχαν από ελληνικής πλευράς η Ελένη Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο συνεργάτης της Χρήστος Ντζούρας και ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, τέθηκε ως πλαίσιο συνεργασίας στο εξής, από τον κ. Αγγελή, όχι οι διμερείς επαφές, αλλά επαφές των δύο πλευρών μέσω Eurojust.

Σχετικά με τις ενστάσεις που προβάλλονται από δημοσιεύματα για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν εμφανίζεται αποφασισμένη σε αυτή τη φάση να προκαλέσει έρευνα, καθώς θα πρέπει να ζητήσει τη σχετική δικογραφία και ως εκ τούτου να σταματήσει η ανάκριση.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν υπάρξει καταγγελία συγκεκριμένη, μπορεί το όλο θέμα να ερευνηθεί, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν φαίνεται διατεθειμένη να ερευνήσει τις δημόσιες καταγγελίες του τέως προστατευόμενου μάρτυρα Νικόλαου Μανιαδάκη ότι εκβιάστηκε για να ενοχοποιήσει πολιτικούς χωρίς στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που έχει σηκώσει και το βάρος των ερευνών όλο αυτό το διάστημα, φαίνεται ότι έως ότου λήξει η θητεία της, στο τέλος Μαρτίου, θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα μέχρις του σημείου που θα έχει τη δυνατότητα. Για τον χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας, που αποκτά εκ των πραγμάτων και λόγω προεκλογικής συγκυρίας τεράστιο ενδιαφέρον, σημαντική είναι η εκτίμηση ανώτατου εισαγγελικού παράγοντα, ότι λόγω του όγκου της, σε αυτή τη φάση, η υπόθεση θα εκκαθαριστεί ποινικά για το χρονικό διάστημα από το 2010 έως και το 2012, εκτίμηση που προσδιορίζει ενδεχομένως και την πολιτική σημασία της κατάληξής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή