Ακυρώθηκε η δωρεά για τη Νοσηλευτική στον «Ευαγγελισμό»

Ακυρώθηκε η δωρεά για τη Νοσηλευτική στον «Ευαγγελισμό»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την κατασκευή κτιρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που θα φιλοξενούσε την έδρα του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν το Ιδρυμα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου για τη συγκεκριμένη δωρεά.

Το κτίριο είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» και θα παραχωρείτο για χρήση στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής. Γιατροί και εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο αποκλειστικής χρήσης του νέου κτιρίου από το ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι λόγω του κορεσμού των υφιστάμενων χώρων του «Ευαγγελισμού», στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στα κτίρια που θα κατεδαφίζονταν λειτουργούν πολλές υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου, ενώ εκτιμούν ότι οποιαδήποτε παραχώρηση χώρου για άσχετες με το νοσοκομείο λειτουργίες θα μεγαλώσουν την «ασφυξία» χώρων που παρατηρείται στον «Ευαγγελισμό».

Για την εμπλοκή που δημιουργήθηκε, πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα πολλές και εκτεταμένες συζητήσεις του Ιδρύματος με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Από την πλευρά του Ιδρύματος επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου που θα έφερε την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τομέα νοσηλευτικής στην Ελλάδα. Προτάθηκε, μάλιστα, η τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα επαγγελματική σχολή βοηθών νοσηλευτών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Οπως αναφέρεται στην 3η τακτική τριμηνιαία ενημέρωση της προόδου εργασιών του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Υγείας, «το Δ.Σ. του “Ευαγγελισμού” ενημέρωσε το Ιδρυμα ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί. Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέρη η άμεση ακύρωση της δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”». Η αρνητική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με το Ιδρυμα, δεν επηρεάζει την πρόοδο των υπόλοιπων έργων-δωρεών που εντάσσονται στο πλαίσιο «Πρωτοβουλία για την Υγεία», μεταξύ των οποίων είναι και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε τη βούληση το Ιδρυμα να αξιολογήσει άλλες προτάσεις για τη στήριξη της νοσηλευτικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή