Στα δίχτυα των Αρχών το βαρύ «κουτί» με τα Captagon – Εντοπίστηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ναρκωτικά χάπια

Στα δίχτυα των Αρχών το βαρύ «κουτί» με τα Captagon – Εντοπίστηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ναρκωτικά χάπια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ντουμπάι φέρεται να είχε τελικό προορισμό το φορτίο με τα χιλιάδες ναρκωτικά χάπια Captagon που κατασχέθηκε χθες στο λιμάνι του Πειραιά, σε κοινή επιχείρηση των διωκτικών αρχών Ελλάδας και Τουρκίας. Τα χάπια, γνωστά και ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών», ήταν κρυμμένα μέσα σε πλάκες μολύβδου συνολικού βάρους 23 τόνων.

Σύμφωνα με την -έως τώρα- καταμέτρηση των ναρκωτικών χαπιών, από τις 540 πλάκες μολύβδου που ερευνώνται, στις 500 έχουν εντοπιστεί ναρκωτικά χάπια. Μάλιστα, σε κάθε μία από τις 500 ράβδους που ελέχθηκαν βρέθηκαν περίπου 10.000 ναρκωτικά χάπια, έτσι ο συνολικός αριθμός των χαπιών είναι -μέχρι στιγμής- περισσότερα από 5.000.000.

Εφτασαν με κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά την 5η Ιανουαρίου και ήταν προγραμματισμένο να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, το βράδυ της Κυριακής, με επόμενο προορισμό την Κροατία.

Η πληροφορία για την απόπειρα διακίνησης των χιλιάδων χαπιών Captagon έφτασε στις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της Τουρκίας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους Ελληνες ομολόγους τους. Για τις ανάγκες της επιχείρησης μάλιστα, κλιμάκιο αξιωματικών από την πόλη Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας ταξίδεψε στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους, ενώ ήταν παρόντες κατά τον έλεγχο του ύποπτου κοντέινερ χθες, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της έρευνας ήταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συμμετείχαν οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ.

Για την υπόθεση ενήμερο ήταν και το κλιμάκιο της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement Administration) που σταθμεύει μόνιμα στην Αθήνα.

Οι πλάκες μολύβδου με τα κρυμμένα ναρκωτικά χάπια τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ στο λιμάνι της Λαττάκειας, στη Συρία.

Στη συνέχεια, το εμπορευματοκιβώτιο ή «κουτί» στην αργκό των αξιωματούχων ασφαλείας, φορτώθηκε σε πλοίο με πρώτο προορισμό την Τουρκία και αμέσως επόμενο το λιμάνι του Πειραιά. Εάν δεν είχαν παρέμβει οι ελληνικές και τουρκικές αρχές, το κοντέινερ θα μεταφορτωνόταν σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι Ριέκα της Κροατίας.

Από τα φορτωτικά έγγραφα (Bill of Lading) προκύπτει ότι αποστολέας του φορτίου μολύβδου ήταν εταιρεία με έδρα τη Λαττάκεια και παραλήπτης εταιρεία με έδρα την Κροατία. Εως χθες το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. και οι συναρμόδιες αρχές δεν είχαν ολοκληρώσει την έρευνά τους σχετικά με το εάν οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες είναι υπαρκτές ή εταιρείες-«φαντάσματα».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τελικός προορισμός του παράνομου φορτίου ήταν το Ντουμπάι και τα ενδιάμεσα δρομολόγια είχαν στόχο να αποπροσανατολίσουν τις διωκτικές αρχές. Μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου εξάλλου κατασχέθηκαν από το Λιμενικό έξι τόνοι κατεργασμένης κάνναβης και τρία εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια Captagon σε κοντέινερ πλοίου που είχε αποπλεύσει και αυτό από το λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας.

Το φθινόπωρο του 2016 ήταν το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ που είχε εντοπίσει εργαστήριο παρασκευής Captagon σε εργαστήριο στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Το Captagon είναι ναρκωτικό χάπι με κύρια δραστική ουσία την αμφεταμίνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μέση Ανατολή. Φέρεται να ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» και γι’ αυτό ονομάστηκε και «ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή