Και εγένετο το 22ο ΑΕΙ της χώρας

Και εγένετο το 22ο ΑΕΙ της χώρας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 22ο πανεπιστήμιο της χώρας είναι στα σκαριά, και δημιουργείται στην Κρήτη. Πώς; Το υπάρχον ΤΕΙ Κρήτης θα μετατραπεί σε πανεπιστήμιο! Και αυτό διότι το Παν. Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης αρνήθηκαν να απορροφήσουν το ΤΕΙ, τηρώντας σταθερές θέσεις για την ακαδημαϊκή τους οντότητα και ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «τη Δευτέρα, μετά από συνεννόηση και με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, θα δεσμευτούμε για ακριβή αριθμό διορισμών πανεπιστημιακών για την επόμενη τριετία». Η ομοσπονδία πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), πάντως, τον κατηγορεί ότι δεν τηρήθηκαν οι έως τώρα υποσχέσεις για διορισμούς το 2018.

Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής, στην οποία ο κ. Γαβρόγλου, έχει αναθέσει «τη διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης». Εως τώρα το ΤΕΙ Κρήτης είναι το μόνο που είχε μείνει χωρίς πανεπιστημιακό «σύντροφο» στα συνοικέσια που προωθεί ο Κώστας Γαβρόγλου ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανά περιφέρεια. Εύλογα, οι πρώτες κρούσεις έγιναν προς το Παν. Κρήτης (σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά). Ωστόσο, τα δύο ιδρύματα ήταν αρνητικά.

Κατόπιν στο τραπέζι ετέθη το σενάριο της απορρόφησης του ΤΕΙ από το Παν. Αιγαίου, το οποίο δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν δύσκολη η συνεργασία λόγω της γεωγραφικής διασποράς των δύο ιδρυμάτων (θα είχε τμήματα από τη Μυτιλήνη έως τη Σητεία) σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες. Ετσι, το ενδιαφέρον επέστρεψε στα δύο ΑΕΙ της Κρήτης, στα οποία έγινε προσπάθεια να αλλάξουν γνώμη – τουλάχιστον, ένα εξ αυτών. Εις μάτην.

Χθες τα μέλη της επιτροπής απέδωσαν την άρνηση των δύο ΑΕΙ στο γεγονός ότι εάν συνεργαστούν με το ΤΕΙ θα αποκτήσουν «εξακτινισμένα» τμήματα σε όλη την Κρήτη. Ωστόσο, ο πρύτανης του Παν. Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας έδωσε άλλη εικόνα. Μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματός του αρνείται την απορρόφηση του ΤΕΙ, διότι δεν πληροί τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάθετα αρνητική οι διδάσκοντες του ΤΕΙ να μετατραπούν σε πανεπιστημιακούς (και άρα να καλύψουν θέσεις για προσέλκυση νέων επιστημόνων) με κλειστή διαδικασία.

Ετσι, χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα». Μάλιστα, το υπουργείο παρουσίασε την απόφαση της επιτροπής ως ομόφωνη, παρότι λέει ότι «την αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξέφρασε η καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή· όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που είχε θέσει η επιτροπή, αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με υφιστάμενο ΑΕΙ της Κρήτης».

Τέλος, με οξύτητα αντέδρασε ο κ. Ζώρας, καθώς ως προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ειδοποιήθηκε πολύ αργά (χθες το πρωί) για να τοποθετηθεί χθες το μεσημέρι στη Βουλή επί του ν/σ για την απορρόφηση των μερών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος από τα ΕΚΠΑ, Γεωπονικό και Παν. Θεσσαλίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης ανέφερε στην «Κ» ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη αρμοδίως στο γραφείο του κ. Ζώρα περί τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή