Με ψύχος και με καύσωνα οι Εύζωνοι τιμούν, αγέρωχοι, την εθνική τους αποστολή

Με ψύχος και με καύσωνα οι Εύζωνοι τιμούν, αγέρωχοι, την εθνική τους αποστολή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας θεσμός που χαίρει της αγάπης και του καθολικού σεβασμού των Ελλήνων. Δικαίως. Η Προεδρική Φρουρά που έκλεισε 150 χρόνια ζωής δεν ενσαρκώνει μόνον τον πατριωτισμό αλλά και τη συνέπεια στην άσκηση ενός εθνικού καθήκοντος: από τις πιο συγκινητικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες για το κύμα ψύχους είναι εκείνες που δείχνουν τους Ευζώνους να αψηφούν το χιόνι. Στέκουν αγέρωχοι και υπερήφανοι να μας θυμίζουν ότι οι εξωτερικές συνθήκες δεν μπορούν να επηρεάσουν την αφοσίωση που δείχνουν στην αποστολή τους.

Την Τρίτη, οι αξιωματικοί της Φρουράς έριξαν στους ώμους των Ευζώνων, που φρουρούν το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, τις ειδικές κάπες της ενδυμασίας τους. Είναι φτιαγμένες από τσόχα, σε χρώμα σκούρο μπλε, καμωμένες με την ίδια φροντίδα και τελειομανία που χαρακτηρίζει όλα τα ενδύματά τους.

Ολες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς και τα εργαστήρια βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο. Η κατασκευή μιας ευζωνικής στολής, με τα 30 μέτρα λευκού υφάσματος, απαιτεί 80 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Μόνο η «φέρμελη», το γιλέκο της ευζωνικής στολής, χρειάζεται έναν μήνα για να τελειώσει. Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η παραδοσιακή κατασκευή των τσαρουχιών, αναφέρει η ειδική ιστοσελίδα της Φρουράς.

Με ψύχος και με καύσωνα οι Εύζωνοι τιμούν, αγέρωχοι, την εθνική τους αποστολή-1

Ο Εύζωνας –ο καλά ζωσμένος δηλαδή– στέκεται στη θέση του, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτές τις ημέρες οι άνδρες της Φρουράς έχουν να αντιμετωπίσουν το χιόνι. Το καλοκαίρι, τον καύσωνα.

Το πολικό ψύχος που επικρατεί αυτές τις ημέρες δυσκολεύει ιδιαίτερα τον βηματισμό των Ευζώνων με τα τσαρούχια. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στη σόλα τους, ανάλογα το μέγεθός τους, υπάρχουν 60 έως 120 καρφιά. Κατά μέσον όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Για να προστατεύσουν τους Ευζώνους από τον παγετό, η αλλαγή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έγινε με το ειδικό τζιπ της υπηρεσίας. Οι αξιωματικοί βοήθησαν τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς να φτάσουν μέχρι το πόστο τους ενώ τους επετράπη να σταθούν μέσα στο φυλάκιό τους.

Και η πολιτεία, όμως, μέσα από το πρόσωπο του πρώτου πολίτη της χώρας τιμά τον θεσμό. Κάθε Πρωτοχρονιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται κατά παράδοση την Προεδρική Φρουρά για να κόψει τη βασιλόπιτα και να ευχηθεί στους άνδρες της. Ετσι και φέτος, ο Προκόπης Παυλόπουλος ακολούθησε το έθιμο. Επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Ηρώδου του Αττικού, μαζί με τον πρέσβη επί τιμή κ. Γιώργο Γεννηματά και τον διευθυντή του στρατιωτικού του γραφείου, αντιπτέραρχο Γρηγόρη Πρεζεράκο.

Στην ομιλία του υπογράμμισε: «Το 2018 υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός για την Προεδρική Φρουρά. Γυρίσατε σχεδόν όλον τον κόσμο. Και κάθε επίσκεψή σας, σε κάθε γωνιά του κόσμου, ήταν μια “λάμψη” από Ελλάδα, ιστορία και πολιτισμό. Είναι μια όμορφη παράδοση που θα εξακολουθήσουμε να τιμούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή