Σύγκληση των 82 για την Αυτοκεφαλία

Σύγκληση των 82 για την Αυτοκεφαλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αποτελείται από τους 82 μητροπολίτες της χώρας, θα αποφασίσει για τη στάση της ελληνικής Εκκλησίας για το ουκρανικό ζήτημα, δηλαδή εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τη νέα Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στην Ιεραρχία παρέπεμψε το θέμα, λόγω της σπουδαιότητάς του, χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) η οποία αποτελείται από 12 μητροπολίτες που αλλάζουν κάθε ετήσια συνοδική περίοδο. Ο χρόνος σύγκλησης της Ιεραρχίας προσδιορίζεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα (πλην του Οικουμενικού) 13 Πατριαρχεία και Εκκλησίες της Ορθοδοξίας το προηγούμενο διάστημα έλαβαν επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που τους ζητεί την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το ίδιο αίτημα έχει και επιστολή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Από την άλλη, επιστολή έχει στείλει και ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αλλά με το αντίθετο αίτημα: τη μη αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Χθες, στη ΔΙΣ αναγνώσθηκαν επισήμως οι επιστολές και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι 12 ιεράρχες παρέπεμψαν το θέμα στην Ιεραρχία των 82.

Ο χρόνος σύγκλησης της Ιεραρχίας θα εξαρτηθεί από διάφορες εξελίξεις, όπως στο θέμα που έχει ανακύψει με τον βαριά ασθενή μητροπολίτη Περιστερίου και την τυχόν αντικατάστασή του, αλλά και στο ζήτημα της συμφωνίας Εκκλησίας -Πολιτείας. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της επιτροπής της Εκκλησίας υπό τον πρόεδρό της Μητρόπολης Ναυπάκτου Ιερόθεο. Καθώς τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΙΣ υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα επιδιώξει να ορίσει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας σε τέτοιο χρόνο, ώστε να μπορέσουν οι 82 ιεράρχες να λάβουν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, αντί να συγκαλούνται ξεχωριστές συνεδρίες για κάθε θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, εκκλησιαστικές πηγές προσδιόριζαν χθες τη συνεδρίαση περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, η ΔΙΣ χθες αποφάσισε τη διοργάνωση πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, για το σχολικό έτος 2018-2019, με θέμα «200 χρόνια από το 1821». Επίσης, αποδέχθηκε την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND για παραχώρηση χρόνου στο πρόγραμμά του για εκπομπές υπό την Εκκλησία της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή