ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραντεβού για άσυλο το 2021

Ραντεβού για άσυλο το 2021

Τρομακτικές καθυστερήσεις λόγω διοικητικής αδυναμίας και έλλειψης σχεδιασμού επιβαρύνουν τις διαδικασίες διαχείρισης του πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτη ταλαιπωρία για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο αλλά και σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έγγραφα για τον χαρακτηρισμό «ευάλωτος» των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να επιτραπεί η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα, επιβάλλεται να υπογράφονται από γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ που όμως δεν υπάρχει στα τρία από τα πέντε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης). Ετσι γιατροί μεταβαίνουν στα νησιά σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να κάνουν τη διαδικασία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκθέσεις ταξιδεύουν στην Αθήνα για την τελική υπογραφή.

Παράλληλα, «εκτός λειτουργίας» παραμένει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Θεσσαλονίκης από την αρχή του χρόνου και είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και πάλι να υποδέχεται κοινό. Τα ραντεβού για συνεντεύξεις με αιτούντες άσυλο –τα οποία έχουν κλειστεί πολλούς μήνες νωρίτερα– ακυρώνονται και επαναπρογραμματίζονται σε νέες ημερομηνίες που φτάνουν έως και το 2021.

Εως τότε οι αιτούντες άσυλο που χάνουν το ραντεβού τους παραμένουν σε εκκρεμότητα, επιβαρύνοντας τις δομές φιλοξενίας και συνολικά το σύστημα παροχών που αφορά τους αιτούντες. Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο κατάθεσης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου της χώρας όπου συνήθως παραπέμπονται οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν από τον Εβρο.

Απασχολεί 60 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου και καθημερινά δέχεται 100-150 άτομα. Στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται και οι συνεντεύξεις από τους χειριστές του EASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο, και αυτές οι συνεντεύξεις έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΓΑ Θεσσαλονίκης με επιστολή τους προς τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάρκο Καραβία, ζητούν να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι επισήμως, καθώς έως και χθες κανένας δεν γνώριζε πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες.

Ολα ξεκίνησαν όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ προκλήθηκε πυρκαγιά σε έναν ηλεκτρικό πίνακα, με αποτέλεσμα να διακοπούν η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση στα κοντέινερ όπου στεγάζεται η εν λόγω υπηρεσία.

Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο κεντρικό κτίριο, όπου όμως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις ώστε να εργαστούν. Στη συνέχεια υπό τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες ζητήθηκε από τους εργαζομένους να αποχωρήσουν και από το κεντρικό κτίριο. Εκτοτε, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η βλάβη, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να υπολειτουργεί και να μην πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις με αιτούντες άσυλο που είχαν προγραμματιστεί.