Ανω Λιόσια: σπίτια σε 39 οικογένειες σεισμοπλήκτων

Ανω Λιόσια: σπίτια σε 39 οικογένειες σεισμοπλήκτων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 39 τελευταία από τα 163 σπίτια, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρέδωσαν χθες στους δικαιούχους τους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Κώστας Λαλιώτης, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του Δήμου Ανω Λιοσίων. Ο κ. Σημίτης συμβολικά παρέδωσε τα κλειδιά των δύο εξ αυτών στους ιδιοκτήτες τους, τις οικογένειες Χελιώτη και Θεοδωροπούλου, παρουσία και του δημάρχου Λιοσίων κ. Νίκου Παπαδήμα.

«Οταν χτύπησε ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, που φαινόταν να ξεπερνά τις δυνάμεις μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Το κράτος και η πολιτεία, όμως, ήταν εκεί και συνεχίζει να είναι», συνέχισε, ενώ επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης των πολιτών εκείνη την εποχή. Αναφερόμενος στο κόστος της στεγαστικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων που ανήλθε σε 310 δισ. δρχ., ο κ. Σημίτης τόνισε ότι «δεν είναι τα χρήματα που έχουν σημασία, αλλά η ανθρωπιά και η κοινωνική συνοχή που φάνηκε εδώ, κι αυτή είναι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και στο εξής». Τα σπίτια που παραδόθηκαν χθες βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο 64 του δήμου, είναι τριώροφα και ξεκινούν από τα 70 τ.μ. και φτάνουν έως τα 120 τ.μ. Σύμφωνα με το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάπλασης και ανασυγκρότησης του Δήμου Ανω Λιοσίων, συνολικά 1.300 κατοικίες που οικοδομούνται στη θέση των κατεστραμμένων, θα παραδοθούν σταδιακά στους σεισμόπληκτους, ενώ ο κ. Παπαδήμας υποσχέθηκε πως σε 18 μήνες όλοι οι πληγέντες θα είναι στα σπίτια τους. «Το 1999 δώσαμε μια υπόσχεση και τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμας. «Με πολλή προσπάθεια, κόπο, αλλά και βοήθεια από την κεντρική εξουσία, σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο έργο». Το πρόγραμμα, ύψους 65 δισ. δρχ., υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του κράτους και με τη συμμετοχή και του Δήμου Λιοσίων.

Ο κ. Λαλιώτης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λέγοντας ότι τηρείται πιστά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά του και ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους κατοίκους του Δήμου Λιοσίων για τη συμβολή τους. Τέλος, έκανε λόγο για τη «χαρά της δημιουργίας που αισθανόμαστε σήμερα, αποδίδοντας τα σπίτια στους δικαιούχους τους».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εγκαινίασαν και το νέο 9ο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής, που κατασκευάστηκε απέναντι από εκείνο που επλήγη από τον σεισμό. «Οπως φτιάξαμε αυτό το σχολείο, έτσι θα χτίσουμε και την Παιδεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι άλλες 1.600 νέες αίθουσες χτίζονται στην Αττική, ενώ 850 ακόμα δημοπρατούνται, οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το 2004. Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή