Η «Υπατία»… ταλαιπωρεί τη Βόρεια Ελλάδα με παγετό

Η «Υπατία»… ταλαιπωρεί τη Βόρεια Ελλάδα με παγετό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο κατά σειράν κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να βιώνουν στο πετσί τους όλο το μένος της «Υπατίας». Συγκεκριμένα, από την Τρίτη έχουν σημειωθεί μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία η περίφημη «παγωμένη βροχή». Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, π.χ. Παραμυθιά Θεσπρωτίας ή Δωδώνη, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου.

Το πέπλο ομίχλης που είχε σκεπάσει περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», είχε ως συνέπεια να μην μπορέσουν να προσγειωθούν την Πέμπτη δύο πρωινές πτήσεις από την Αθήνα. Λόγω περιορισμένης ορατότητας τα οχήματα κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες σε πολλούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων σημειώθηκε στη δυτική είσοδο της πόλης. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας είχε εκδώσει ανακοίνωση με όλους τους δρόμους στους οποίους η μετακίνηση έπρεπε να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων που έπνεαν με ένταση 8 με 9 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο 10.

Λόγω του παγετού, λοιπόν, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Βούλας Πατουλίδου, καθώς ο παγετός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά τη μετακίνηση και την παραμονή των μαθητών στα σχολικά κτίρια. Αλλωστε ο τραυματισμός του μαθητή, που έσπασε το πόδι του στην αυλή του 6ου Γυμνασίου Ευόσμου, έχει θορυβήσει τους εμπλεκόμενους φορείς στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του δηλώνει έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι κλειστοί θα είναι αύριο οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Βόλβης, ενώ ανοιχτοί θα είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η «παγωμένη βροχή» είναι ένας από τους λόγους που κρατούν τα σχολεία κλειστά και στον νομό Καρδίτσας αύριο. Ολα τα σχολεία των δήμων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου και Παλαμά θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή, καθώς η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή και το φαινόμενο της «παγωμένης βροχής» δημιούργησε ένα επικίνδυνο λεπτό στρώμα πάγου που δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανικά μέσα. Οι παιδικοί σταθμοί των δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Σοφάδων θα παραμείνουν κλειστοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή