Λέσβος: η διάσπαση του δήμου και οι υποψήφιοι

Λέσβος: η διάσπαση του δήμου και οι υποψήφιοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα καλά μπήκε η προεκλογική περίοδος στη Λέσβο, παρόλο που αρκετοί υποψήφιοι δεν γνωρίζουν αν θα κατέβουν στον ενιαίο Δήμο Λέσβου ή στον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο ακούγεται από τα στελέχη της κυβέρνησης η διάσπαση του πρώτου. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο γεωγραφικά καλλικρατικό δήμο στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί να υπαχθεί σε διάσπαση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Περιμένοντας οι επικεφαλής των παρατάξεων το «από μέρα σε μέρα» του υπουργού, δεν έχουν παρά να κάνουν συζητήσεις επί σεναρίων.

Αν και αρκετοί θεωρούσαν ότι ο νυν δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, θα απείχε από τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ίδιος φάνηκε διατεθειμένος να επανέλθει, αφού χαρακτηριστικά ανάβοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία Σαπφούς διεμήνυσε στους δημότες «τα λέμε του χρόνου εδώ». Θυμίζουμε ότι ο κ. Γαληνός είχε παραιτηθεί από βουλευτής της Ν.Δ., εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ, αλλά κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και φαίνεται πιθανό ότι για την εκλογική του κάθοδο θα στηριχθεί τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απλή αναλογική, που θα επιβάλει αναγκαστικά συνεργασίες για όποια δημοτική αρχή εκλεγεί, έχει κάνει αρκετά στελέχη της Ν.Δ. να «φλερτάρουν» περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια, εφόσον θα μπορούσαν μετεκλογικά αυτά να συμμαχήσουν. Ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει η τοπική ΝΟΔΕ τον επικεφαλής της, είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Λέσβου της ΕΛΜΕ, Απόστολος Βαρελτζής, παρακολούθησε τόσο την εκδήλωση υποψηφιότητας του Παναγιώτη Ζαφειρίου «Η Λέσβος όπως της αξίζει», όσο και την εκδήλωση του συνδυασμού Ελεύθεροι Πολίτες που διοργάνωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αλέκος Κουτσαντώνης. Χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στον δήμο και ο γιατρός, Στρατής Κύτελης, αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου από τη Ν.Δ. Το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει ήδη τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Πλωμαρίου, Μιχάλη Μαμάκου.

Το ΚΚΕ

Σταθερό είναι το ΚΚΕ, που ανακοίνωσε επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, 31χρονη, Νίκη Τσιριγώτη, ενώ πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του Στράτου Γεωργούλα, δημοτικού συμβούλου που είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, αλλά αποχώρησε από το κόμμα το 2015 – πιθανώς ως ανεξάρτητος ή με στήριξη από τη Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας. Στην πιθανή διάσπαση του Δήμου Λέσβου, έχουν ακουστεί και υποψήφιοι από τον παλιό Δήμο Καλλονής, όπως ο Ταξιάρχης Βέρρος και ο δικηγόρος Αρης Ελευθερίου, αλλά όλα είναι ρευστά.

Αναφορικά με τις περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο, το σταθερό «χαρτί» του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Στρατής Κόρακας, δεν θα είναι επικεφαλής, αλλά στη θέση του κατέρχεται ο νυν βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος. Η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, δήλωσε με άρθρο της στον «Ριζοσπάστη» ότι συμπορεύεται με το ΚΚΕ, και μένει να ανακοινωθεί πού θα αξιοποιηθεί. Η τότε υποψήφια αντιπεριφερειάρχης της στη Λέσβο, Μαρία Νικολάρα, που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τους Οικολόγους Πράσινους, τον τέως νομάρχη Σάμου, Μανόλη Κάρλα και τον περιφερειακό σύμβουλο, πανεπιστημιακό Γιάννη Σπιλάνη, πρώην μέλος της ΔΗΜΑΡ, κατέρχονται μαζί, με επικεφαλής τον τελευταίο και τον συνδυασμό Συμπαράταξη Πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την υποψηφιότητα Παναγιώτη Χριστόφα, πολιτικού μηχανικού και πρώην γραμματέα Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας συνεργασίες με νεότερα πρόσωπα. Την αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές έχει ανακοινώσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει ήδη μία έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά όχι και του χρίσματος βρίσκονταν μέχρι πρότινος δύο υποψήφιοι της Ν.Δ., η Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης. Η κ. Καλογήρου, νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει αρκετά νωρίς την πρόθεσή της να είναι ξανά υποψήφια, ενώ σε δύο περιπτώσεις έλαβε τη στήριξη του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τελευταία την περασμένη Δευτέρα, όπου ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπό της.

Μένει να φανεί αν ο κ. Μουτζούρης θα παραμείνει υποψήφιος ή αν θα αποσυρθεί, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης που είχε δηλώσει τη διάθεσή του ως επικεφαλής περιφερειακού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά εν τέλει επικράτησε ο Γιάννης Σπιλάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή