Δύο ακόμα προσφυγές πανεπιστημιακών

Δύο ακόμα προσφυγές πανεπιστημιακών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το μέτωπο των πανεπιστημιακών γιατρών που έχει να αντιμετωπίσει σε νομικό επίπεδο το υπουργείο Υγείας, καθώς δύο ακόμα πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχειρούν να θέσουν εν αμφιβόλω διατάξεις του νόμου 2889/2001 «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ», οι οποίες αλλάζουν το εργασιακό τους καθεστώς.

Χθες, προσέφυγαν στο ΣτΕ ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Χρ. Σέμογλου και ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής της χειρουργικής κλινικής παίδων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης κ. K. Κοτσιανός, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία που υπηρετούσαν διότι εργάζονταν παράλληλα με το ιδιωτικό Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση απομάκρυνσής τους ελήφθη από το Α’ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 2889/2001. Οι προσφεύγοντες γιατροί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του ΠεΣΥ είναι αντισυνταγματικές, καθώς, μεταξύ άλλων, παραβιάζουν τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του ανθρώπου, του δικαιώματος της ελεύθερης κινήσεως πολιτών, της ισότητας, της ελεύθερης αναπτύξεως της προσωπικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Μάλιστα, οι δύο γιατροί επικαλούνται απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη το 1999, με την οποία δικαιώθηκε ο πανεπιστημιακός γιατρός (παθολόγος-ογκολόγος) του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» κ. Γεώργιος Σταθόπουλος, αδελφός του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Σταθόπουλου. Η υπόθεση αυτή είναι παρεμφερής, καθώς αφορά ανάθεση καθηκόντων διευθυντή ογκολογικής μονάδας, και κρίθηκε χρήσιμη, διότι περιέχει ενδιαφέρουσες κρίσεις επί του συνταγματικού ζητήματος.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των προσφυγών από πανεπιστημιακούς γιατρούς που απομακρύνθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω παράλληλης απασχόλησής τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στις 16. Οι προσφυγές θα εκδικασθούν στην επταμελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2002, και εισηγητές των υποθέσεων είναι ο σύμβουλος επικρατείας κ. Γ. Παπαμεντελόπουλος και ο πάρεδρος κ. K. Πισπιρίγκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή