Επιβεβαιώθηκε η απαγόρευση εξόδου για Ν. Μανιαδάκη

Επιβεβαιώθηκε η απαγόρευση εξόδου για Ν. Μανιαδάκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την προσπάθειά του να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, το δικαστικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Νικόλαο Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis.

Ο ίδιος, σε εκτενές υπόμνημα που κατέθεσε στο δικαστικό συμβούλιο, αναφέρεται σε σειρά πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, ενισχύοντας όσα δημόσια κατήγγειλε, ότι κατέστη κατηγορούμενος διότι αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, να ενοχοποιήσει πολιτικούς χωρίς στοιχεία.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας επισημαίνει ότι ακόμα και σήμερα παραμένει σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος είχε υπαχθεί από τις εισαγγελικές αρχές τόσο σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα όσο και σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, το οποίο για να αρθεί (το δεύτερο) πρέπει –κατά τον νόμο– να εκδοθεί σύμφωνη απόφαση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, γεγονός που δεν έχει γίνει έως τώρα.

Λεπτομέρειες

Στο υπόμνημά του, στο οποίο ιστορεί με λεπτομέρειες πώς εμποδίστηκε να φύγει και πώς διώχθηκε αιφνιδίως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καταγγέλλει ότι τα στοιχεία που στήριξαν τη δίωξη εις βάρος του ήταν γνωστά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή που ήταν μάρτυρας.

«Τα εν λόγω στοιχεία όμως», τονίζει ο Νικόλαος Μανιαδιάκης, «τα οποία ευρίσκοντο εξαρχής στη διάθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όχι μόνο δεν κρίθηκαν ικανά να με καταστήσουν κατηγορούμενο, αλλά μου αποδόθηκε μεταγενέστερα η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η οποία, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, είναι ασυμβίβαστη με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του, ο Νικόλαος Μανιαδάκης διευκρινίζει ότι μετά τη δίωξη εις βάρος του, με διάταξη του εισαγγελέα Χρήστου Ντζούρα, έχει αρθεί μόνον η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και όχι εκείνη του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, κάνοντας λόγο για παραλείψεις αλλά και προχειρότητες των εισαγγελικών αρχών.

Εκκρεμότητα

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτιάσεις του δεν έπεισαν το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο δεν προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς, για ακύρωση της εις βάρος του κατηγορίας, την οποία προσβάλλει ως μη νόμιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή