Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και τα ίχνη της «ΟΛΑ»

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και τα ίχνη της «ΟΛΑ»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτότητα της οργάνωσης που τοποθέτησε τη βόμβα στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» επιβεβαιώθηκαν. Με προκήρυξη που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ιστοσελίδα Athens Indymedia, την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ).

Οι υποψίες των στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν από την πρώτη στιγμή στραφεί στα μέλη της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ομάδας. Τα χαρακτηριστικά της ενέργειας, όπως η ισχύς του μηχανισμού, η απόφαση των δραστών να πραγματοποιήσουν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και να πυρπολήσουν το όχημα διαφυγής τους, παρέπεμπαν σε παλαιότερες ενέργειες της ίδιας οργάνωσης.

Μάλιστα, οι υπόνοιές τους ενισχύθηκαν όταν μερικές ημέρες μετά την έκρηξη, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που ανέλαβαν να ερευνήσουν τα υπολείμματα του μηχανισμού διεπίστωσαν ότι οι βομβιστές είχαν χρησιμοποιήσει αμμωνιοδυναμίτιδα, την εκρηκτική ύλη – «ταυτότητα» της οργάνωσης.

Το κείμενο της ένοπλης ομάδας δεν είναι πρόσφορο για την εξαγωγή «κρίσιμων» για την αστυνομική έρευνα συμπερασμάτων. Κατά την πάγια τακτική της οργάνωσης, από την προκήρυξη απουσιάζουν λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου επίθεσης, δηλαδή τις κινήσεις των ατόμων που τοποθέτησαν τη βόμβα έξω από το κτίριο, τον τρόπο διαφυγής τους, τυχόν «τετ α τετ» με αστυνομικούς ή υπαλλήλους security κ.ο.κ. Αυτό συνήθιζαν να κάνουν στο παρελθόν τα μέλη άλλων ένοπλων οργανώσεων σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι είναι δυνατό ένα πλήγμα σε ένα –θεωρητικά τουλάχιστον– καλά φυλασσόμενο στόχο.

Επισήμανση

Ορισμένοι στην ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ο συντάκτης του κειμένου ενδεχομένως δεν γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης. Από την ανάλυση του ύφους και του περιεχομένου του κειμένου, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κείμενο έγραψε το ίδιο άτομο που έχει συντάξει και τις τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενες προκηρύξεις της οργάνωσης. Kάποιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για άτομο που διατηρεί μεγάλο αρχείο για πολιτικά και οικονομικά θέματα, άλλοι ότι αντιγράφει ή τροποποιεί κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν, ακόμα και προκηρύξεις παλαιότερων οργανώσεων, όπως η «17 Νοέμβρη». Η δράση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά τον Ιανουάριο του 2013 με την ένοπλη επίθεση –την παρθενική της– στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της λεωφόρου Συγγρού και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014 όταν μέλη της γάζωσαν με 56 σφαίρες την πρεσβεία του Ισραήλ στη λεωφόρο Κηφισίας.

Η δεύτερη φάση, που χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση στις βομβιστικές αντί των ένοπλων επιθέσεων, ξεκινά τον Νοέμβριο του 2015 με την έκρηξη στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., για τη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη περίοδο δράσης κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι συλλήψεις στη Νέα Αγχίαλο και στα Ανω Λεχώνια Μαγνησίας των μελών μιας μεικτής ομάδας αναρχικών και ποινικών, που έμειναν γνωστοί ως οι «ληστές του Διστόμου».

Η «τάξη του ’95»

Σήμερα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι στην οργάνωση συμμετέχουν ένας-δύο παλιοί αναρχικοί από την «τάξη του ’95», τη δεξαμενή δηλαδή των 394 συλληφθέντων κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1995, πλαισιωμένοι από τρία-τέσσερα άτομα με διακριτική παρουσία στον αναρχικό χώρο που συγκροτούσαν το δίκτυο υποστήριξης της Πόλας Ρούπα, το διάστημα που ήταν καταζητούμενη. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα μέλη της ομάδας διατηρούν επαφή με τον δεύτερο ενεργό τρομοκρατικό «πόλο», αυτόν της ομάδας «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που έχει επιτεθεί –μεταξύ άλλων– με καλάσνικοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην πρεσβεία του Μεξικού αλλά και με ομάδες που κινούνται στον χώρο του αναρχικού εξτρεμισμού.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποδώσει ρόλο τροφοδότη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» με όπλα και εκρηκτικά σε αναρχικό, που συνελήφθη προ ετών ως ο «ιδιοκτήτης» ενός αυτοκινήτου-οπλοστασίου το οποίο είχε βρεθεί σταθμευμένο σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια. Ουδέποτε, ωστόσο, η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώθηκε ερευνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή