Ευ. Αποστολάκης: Είμαι στρατιώτης, άνθρωπος της ευθύνης

Ευ. Αποστολάκης: Είμαι στρατιώτης, άνθρωπος της ευθύνης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποτελεί και επισήμως από χθες τον πρώτο υπουργό Εθνικής Αμυνας της μεταπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει αμέσως μετά την αποστρατεία του το συγκεκριμένο πόστο. Η ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων από τον κ. Αποστολάκη έγινε ενώ ήταν ακόμη ενεργός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κάτι που, επίσης, συνιστά πρωτοτυπία. Ωστόσο οι πρωτοτυπίες τελειώνουν σε αυτό το σημείο, καθώς ο κ. Αποστολάκης από το πόστο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015 πρακτικά έχει χειριστεί από πολύ κοντά το σύνολο των προκλήσεων που έχει αντιμετωπίσει η Αθήνα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μια πρόσθετη, αρκετά σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πλέον ο κ. Αποστολάκης θα είναι ομόλογος του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ήταν αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Οι δύο άνδρες διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας έως αυτή τη στιγμή και η συνύπαρξή τους στα ίδια πόστα αυτή τη χρονική περίοδο έχει μια διόλου ευκαταφρόνητη σημασία. Μετά την υπ’ αριθμόν 1 απόφαση του ΚΥΣΕΑ χθες, διά της οποίας αποστρατεύθηκε αυτεπάγγελτα ο κ. Αποστολάκης, τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί πλήρωσης της θέσης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πρακτικά, έως ότου επιλεγεί νέος Α/ΓΕΕΘΑ, τα συγκεκριμένα καθήκοντα θα ασκεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Αναπόφευκτα, οποιαδήποτε επιλογή και αν γίνει για την πλήρωση της θέσης του Α/ΓΕΕΘΑ, αυτή θα συμπαρασύρει και τις, ούτως ή άλλως αναμενόμενες, κρίσεις των αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στην τελευταία δημόσια εμφάνιση με τη στρατιωτική στολή του), δήλωσε ότι δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Αμύνης λόγω καθήκοντος. «Είμαι στρατιώτης, είμαι άνθρωπος της ευθύνης και έχω μάθει να την αναλαμβάνω όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης. Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ εξαιρετική τιμή την πρόταση του πρωθυπουργού και προσβλέπω να συνεχίσω να υπηρετώ το καθήκον που αναλαμβάνω, μακριά από πολιτική και κόμματα και προσβλέπω στη συνεργασία όλων για το καλό της πατρίδας». Χθες, στις 19.30, ο κ. Αποστολάκης ορκίστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας και κατά το τελετουργικό επίσημα τα καθήκοντά του.

Απολογισμός Καμμένου

Νωρίτερα, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε απολογισμό της θητείας του. «Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχουν συνθήκες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εδαφική ακεραιότητά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. Επιπλέον τόνισε ότι ο ίδιος δεν υποκατέστησε ποτέ τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έχει να πει πολλά όταν αποδεσμευθούν τα στοιχεία της υπόθεσης. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε, επίσης, την τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως την πλέον ομαλή και ασφαλή επιλογή όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό, το έθνος. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες καταγράφηκαν ακόμα πέντε εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή