ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το καλά κρυμμένο μυστικό στα αμπάρια του πλοίου «Andreas»

Το καλά κρυμμένο μυστικό στα αμπάρια του πλοίου «Andreas»

Μία πληροφορία που έφθασε προ μηνός στα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού οδήγησε στον εντοπισμό επιπλέον 6,5 τόνων κατεργασμένης κάνναβης κρυμμένης στα αμπάρια του κατασχεμένου από τα τέλη του 2017 ρυμουλκού «Andreas». Συνολικά, το μικρό ρυμουλκό που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο και επρόκειτο να καταλήξει στη Μάλτα μέσω… Συρίας προέκυψε ότι μετέφερε 12,7 τόνους κατεργασμένης κάνναβης, ποσότητα-ρεκόρ στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», το διάστημα που ακολούθησε τον εντοπισμό –μέσα Δεκεμβρίου 2018– 6 τόνων «σοκολάτας» και 3 εκατομμυρίων χαπιών Captagon στο φορτηγό πλοίο «Νoka», στους αξιωματούχους του Λιμενικού έφθασε πληροφορία σύμφωνα με την οποία η συνολική ποσότητα που είχε προ ενός περίπου έτους φορτωθεί στα αμπάρια του ρυμουλκού «Andreas» δεν ήταν 6 τόνοι που είχαν κατασχεθεί, αλλά η διπλάσια. Το πλοιάριο μολονότι είχε δημοπρατηθεί μέσω ΟΔΔΥ παρέμενε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, στην Κρήτη. Ενόψει όμως της επικείμενης αλλαγής στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, οι άνδρες του Λιμενικού αποφάσισαν να ψάξουν εκ νέου για κρύπτες στα αμπάρια του πλοίου. Πράγματι, έπειτα από νέο έλεγχο βρέθηκε νέα κρύπτη κάτω ακριβώς από την τραπεζαρία του πλοίου καλυμμένη με τσιμέντο και πλακάκια. Μέσα σ’ αυτή εντοπίστηκαν επιπλέον 6,5 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης και πάνω από 250.000 χάπια Captagon γνωστά ως το ναρκωτικό των «τζιχαντιστών».

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού, η αξία των 12 τόνων «σοκολάτας» ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ. «Η εν λόγω κατασχεθείσα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων ήταν επιμελώς κρυμμένη στο πλοίο, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, σε σημείο μη ανιχνεύσιμο και προσβάσιμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού. Το «Andreas» είχε αποπλεύσει από την Κύπρο με προορισμό τη Μάλτα με πλήρωμα έξι Σύρους ναυτικούς. Μετά τον απόπλου του κατευθύνθηκε κοντά στις ακτές της Λαττάκειας και στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά, διασχίζοντας τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης όπου και εντοπίστηκε. Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν και στη διάρκεια της ανάκρισης δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη των ναρκωτικών στο κύτος του «Andreas». Προφυλακίστηκαν και μάλιστα κατά διαβολική σύμπτωση η δίκη τους ξεκίνησε χθες. Μετά όμως τα νέα δεδομένα η έδρα αποφάσισε να διακόψει και πλέον γίνονται συνεννοήσεις προκειμένου να αποφασιστεί εάν μετά τον εντοπισμό επιπλέον 6,5 τόνων χασίς θα σχηματιστεί νέα δικογραφία, που θα δικαστεί ξεχωριστά, ή εάν θα υποβληθεί συμπληρωματική που θα συνεκδικαστεί με την «κύρια» υπόθεση.