Μουσείο Ακρόπολης: Αναγκαίος διπλασιασμός

Μουσείο Ακρόπολης: Αναγκαίος διπλασιασμός

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλα τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης από το Λούβρο μέχρι το Μουσείο της Περγάμου, οι τιμές των εισιτηρίων για το κοινό είναι υψηλές. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις 17 ευρώ και 19 ευρώ αντίστοιχα. Και βέβαια δεν είναι τα μόνα μουσεία με τέτοια τιμολογιακή πολιτική.

Συνεπώς ο διπλασιασμός της τιμής του εισιτηρίου του Μουσείου της Ακρόπολης για το εξάμηνο της θερινής περιόδου (1/4-31/10), στα 10 ευρώ από 5, ήταν όχι μόνο σωστός αλλά μικρός. Θα μπορούσε με όλα όσα παρέχει στον επισκέπτη (εν αντιθέσει με άλλα μουσεία της χώρας μας) να είναι πολύ ακριβότερο, ειδικά τους μήνες τουριστικής αιχμής. Ομως και πάλι η τιμή των πέντε ευρώ που παραμένει για τους επισκέπτες της χειμερινής περιόδου (1/11-31/3) είναι οικονομική. Ακόμη περισσότερο το μειωμένο εισιτήριο των 3 ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η αλλαγή έγινε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης με την ολοκλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας του που γιορτάζεται φέτος.

Θυμίζουμε πως το διζωνικό σύστημα εφαρμόζεται ήδη από το 2016 σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και πράγματι αύξησε τα έσοδα του ΤΑΠ, της εισπρακτικής δηλαδή μηχανής του ΥΠΠΟΑ, ακόμη κι όπου κόπηκαν λιγότερα εισιτήρια.

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα δίνει στο εξής το 30% των εσόδων από τα εισιτήρια της θερινής περιόδου του στο υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με σκοπό τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων άλλων μουσείων. Πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση (βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση) των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Βέβαια το «κούρεμα» των αποθεματικών του Mουσείου της Ακρόπολης, που ήταν πάνω από 3 εκατ. ευρώ, το δυσκόλεψε τα τελευταία χρόνια, κυρίως να αναδείξει νωρίτερα την ανασκαφή του στο υπόγειο.

Το έργο θα μπορούσε να μπει σε κάποιο ΕΣΠΑ αλλά θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο όπως τόσα άλλα.

Από τον Ιούνιο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, στο -1 επίπεδο, τα επιτόπια αρχαία και θα εξοικειώνεται, όπως είχε πει ο Δημήτρης Παντερμαλής, με τον διπλό χαρακτήρα του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή