Εντατικές προετοιμασίες για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Εντατικές προετοιμασίες για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση για κάλεσμα του κόσμου σε γενική «πολιτική απεργία», «για να κατέβουν τα ρολά και να παγώσει όλη η Ελλάδα», συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μελών της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Θεωρήθηκε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τρόπος αντίδρασης ή μοχλός πίεσης, για να μην επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή η «συμφωνία των Πρεσπών». Ηδη, κυρίως μέσω του Facebook, διακινείται η πρόσκληση για συμμετοχή σε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά, μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, που θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία στην Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτή τη φορά θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη διαδικασία. Τον Φεβρουάριο κύριος ομιλητής ήταν ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Και αυτή την Κυριακή θα υπάρξουν ομιλητές, αλλά, όπως εξηγεί το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Μιχάλης Πατσίκας, δεν θα εστιάσουν σε ιστορικά ζητήματα. «Στόχος θα είναι να αλλάξει η γνώμη των βουλευτών που ταλαντεύονται. Να ακούσουν τη φωνή των ψηφοφόρων και να μην υπογράψουν την αποδοχή της συμφωνίας», λέει στην «Κ» ο κ. Πατσίκας. Οπως προσθέτει, μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα ονόματα των ομιλητών.

Η πρόταση που έγινε χθες προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάλεσμα του κόσμου προς γενική απεργία δεν φαίνεται, τελικά, ότι θα προχωρήσει. Συμμετέχοντες στη διαδικασία θεώρησαν ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Δεν αποκλείεται όμως τις επόμενες ημέρες, όπως λέει ο κ. Πατσίκας, μέσω των θεσμικών τους οργάνων φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιδιώξουν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα της Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Τάτσιος, εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου, λέει ότι ήδη δήμοι της Β. Ελλάδας ναυλώνουν λεωφορεία για τους συμμετέχοντες και ότι υπάρχει αυξητική τάση σε σχέση με ό,τι συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε ο κ. Τάτσιος είχε υποστηρίξει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα. Οι διοργανωτές είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα στις οδούς Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου και στη Βασ. Σοφίας για να ακούγονται καθαρά οι ομιλίες από όλους. Τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας για τη συγκέντρωση του Φεβρουαρίου ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν ξεπεράσει τις 140.000, σε έκταση 50.000 τ.μ. Στόχος των διοργανωτών, όπως λένε, είναι να ξεπεραστεί ο πήχυς που είχε μπει τότε.

Στο προηγούμενο συλλαλητήριο ανέμιζε πάνω από την πλατεία Συντάγματος, δεμένη με συρματόσχοινο σε γερανό, μία ελληνική σημαία με εκτιμώμενο εμβαδόν 150 τ.μ. Ηταν δωρεά ιδιώτη, όπως είχαν δηλώσει τότε οι διοργανωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή