Ενας τρυφερός αρκούδος που πιστεύει πως η αγάπη είναι σαν το γιασεμί

Ενας τρυφερός αρκούδος που πιστεύει πως η αγάπη είναι σαν το γιασεμί

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα παιδιά τα αρκουδάκια έχουν μαγική δύναμη. Ενας τέτοιος αρκούδος έγινε το έναυσμα για τη συγγραφή ενός ωραίου παιδικού παραμυθιού, που ζωντανεύει στις σελίδες του το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Φάληρο. Υπήρξε έργο αγάπης της συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδη και του Αγγελου Δεληβορριά. Και οι δύο έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Στους όμορφους χώρους του έγινε το περασμένο Σάββατο η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Ενας αρκούδος μια φορά» της Ελένης Γερουλάνου, με εικονογράφηση της Ιριδoς Σαμαρτζή από τον «Πατάκη».

Την εκδήλωση άνοιξε ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης. Συνέχισε η Ελένη Γερουλάνου: «Κάποτε ήταν ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Μαρία. Αγαπούσε και φρόντιζε τα παιχνίδια της. Η μητέρα της Μαρίας τής έλεγε: “Πρόσεχε τα παιχνίδια σου, αγάπα τα και μην τα χαλάς”. Ευτυχώς εκείνη την άκουσε και κατάφερε το ακατόρθωτο: να συγκεντρώσει 20.000 παιχνίδια! Η Μαρία, έχοντας κι έναν σύζυγο παλαιοπώλη, βρισκόταν μέσα στην πηγή. Ο,τι παλιό παιχνίδι έβρισκε, το μάζευε, το φρόντιζε και έτσι δημιούργησε μια τεράστια συλλογή. Μάζευε, μάζευε, μάζευε… Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς είχε την ιδέα να στεγάσει τη συλλογή στην Οικία Κουλούρα, στο Παλαιό Φάληρο, και να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο το Μουσείο Παιχνιδιών. Το αγκάλιασαν η Νόρα Χατζοπούλου και η Μαίρη Βέργου, οι οποίες δίνουν ζωή στα παιχνίδια για να μπορούμε όλοι εμείς να τα χαιρόμαστε».

Η Αργυριάδη αγαπούσε ιδιαίτερα έναν αρκούδο, τον οποίον μάζεψε από τα σκουπίδια, μαδημένο και ταλαιπωρημένο και του έδωσε δεύτερη ζωή. Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού της Γερουλάνου, η οποία γνώριζε από κοντά τη συλλέκτρια: «Οταν αντίκρισα αυτόν τον αρκούδο για πρώτη φορά να κάθεται στην προθήκη με τον αριθμό 5 και να με κοιτά, ήρθε αμέσως η έμπνευση. Μου έκλεισε πονηρά το μάτι και μου ψιθύρισε πως είναι πολύ χαρούμενος που θέλω να γράψω την ιστορία του. Δεν χρειάστηκε να πούμε κάτι άλλο. Γύρισα σπίτι, άνοιξα το τετράδιο και οι λέξεις έτρεχαν πάνω στο χαρτί».

Στη συνέχεια οι δημιουργοί του βιβλίου μαζί με τα τρία από τα τέσσερα εγγόνια της Μαρίας Αργυριάδη διάβασαν το παραμύθι. Στο τέλος, μαζί με τη μουσικό Ελενα Χούντα, μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν το τραγούδι του αρκούδου με τίτλο «Αγάπη γιασεμί», που έγραψε η ίδια, εμπνευσμένη από το βιβλίο. Η Ελένη Γερουλάνου αφιέρωσε στην Αργυριάδη το βιβλίο «με αγάπη γιασεμί». Η γιαγιά της, Δέσποινα Στρέιτ-Γερουλάνου, έλεγε πως η αγάπη είναι σαν το γιασεμί. Ακόμα και αν δεν το βλέπεις, σε πλημμυρίζει η μυρωδιά του στον αέρα. Περίεργες συμπτώσεις: Ο κήπος του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών είναι γεμάτος γιασεμί και το άρωμα που φορούσε η Μαρία Αργυριάδη ήταν το γιασεμί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή