«Πόλεμος» για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

«Πόλεμος» για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέσεις «μάχης» για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού βρίσκονται περιφέρεια, υποψήφιοι περιφερειάρχες, περιφερειακές παρατάξεις, κάτοικοι του Γραμματικού αλλά και ο Δήμος Μαραθώνα. Εν μέσω διαξιφισμών, με έντονο προεκλογικό «άρωμα», όλες οι πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν ευθύνες και δηλώνουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους, δήλωσε αποφασισμένη να μην κάνει «βήμα πίσω» από τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό που προβλέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Η κ. Δούρου τόνισε ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων και «όχι τους 120.000 τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πάμε βήμα πίσω ακόμα και αν βρισκόμαστε μπροστά σε προεκλογική περίοδο». Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι το Γραμματικό δεν θα γίνει «νέα Κερατέα», καθώς και ότι «δεν υπάρχουν δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι θα στέλνουν τα σκουπίδια τους από την Ανατολική στη Δυτική Αττική». Η Περιφέρεια Αττικής έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να συνεχιστεί η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

Αντίθετες στη λειτουργία του ΧΥΤΥ είναι οι περιφερειακές παρατάξεις, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος Μαραθώνα, υποστηρίζοντας, εν ολίγοις, ότι το έργο είναι παράνομο και με έντονες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υπεραμύνεται της αναγκαιότητας σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει νέα μελέτη για το Γραμματικό, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια επί Ρ. Δούρου δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κ. Σγουρός κατηγορεί την κ. Δούρου ότι είναι ανακόλουθη, καθώς το 2014 εκείνη ήταν που αντιδρούσε στη λειτουργία του έργου, ενώ σημειώνει ότι τώρα στηρίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στην Ε.Ε.

Επίρριψη ευθυνών

Περιφέρεια Αττικής και Γιάννης Σγουρός έχουν ανταλλάξει τις τελευταίες ημέρες σωρεία ανακοινώσεων, ενώ στον «χορό» της επίρριψης ευθυνών έχει «μπει» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο οποίος στρέφεται τόσο κατά της κ. Δούρου όσο και και κατά του κ. Σγουρού.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Μαραθώνα εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι δοκιμαστικές ρίψεις, οι οποίες έχουν σταματήσει προσωρινά μετά τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή, όπως επίσης και να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς απορριμμάτων. Συν τοις άλλοις, από προχθές, έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σχολείων στην περιοχή για το θέμα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, όπως διευκρίνισε στην «Κ», δεν είναι αντίθετος στην κατασκευή του ΧΥΤΥ στην περιοχή, «αρκεί να γίνει μια σύγχρονη μελέτη». «Αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι παράνομη. Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Θα συμφωνήσω με ό,τι αποφασιστεί από την όποια κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, αρκεί να είναι νόμιμο», είπε. Ο ίδιος κατηγορεί τη Ρ. Δούρου ότι αναγκαστικά επιμένει στη λειτουργία του ΧΥΤΥ, γιατί διαφορετικά πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή