«Ανοιξε» το Μητρώο Σακχαρώδους Διαβήτη για ασφαλισμένους

«Ανοιξε» το Μητρώο Σακχαρώδους Διαβήτη για ασφαλισμένους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργοποίηση του Μητρώου Σακχαρώδους Διαβήτη προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί που παρακολουθούν ασφαλισμένους οι οποίοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι υποχρεωμένοι να καταχωρίζουν τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έθεσε σε λειτουργία ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγος, παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την έκδοση γνωματεύσεων, θα έχει πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού στο Μητρώο Σακχαρώδους Διαβήτη, για την καταχώριση των στοιχείων του ασφαλισμένου που πάσχει από διαβήτη. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ η διαδικασία καταχώρισης είναι υποχρεωτική, καθώς στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος ασθενής δεν είναι καταχωρισμένος στο μητρώο, δεν θα μπορεί να εκδοθεί γνωμάτευση για αναλώσιμα υλικά σακχαρώδους διαβήτη (όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες) και για αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης. Σε κάθε περίπτωση θα ζητείται η έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς για την εγγραφή του στο μητρώο διαβήτη (υπογραφή ειδικής δήλωσης από τον ασθενή). Ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μητρώου αναφέρεται από τον ΕΟΠΥΥ η 21η Ιανουαρίου 2019.

Η ενεργοποίηση του Μητρώου Σακχαρώδους Διαβήτη γίνεται με στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των πασχόντων που λαμβάνουν θεραπεία, τη χρήση υπηρεσιών υγείας και το σχετικό κόστος. Αλλωστε, μέσω του μητρώου, ο χρήστης του –γιατρός– θα έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, στον οποίο καταγράφονται τα χαρακτηριστικά της νόσου (διάγνωση, τύπος σακχαρώδους διαβήτη, ημερομηνία διάγνωσης, τύπος θεραπευτικής αντιμετώπισης κ.ά.), αλλά και τα χορηγούμενα αναλώσιμα, τα οποία καταχωρίζονται αυτόματα κατά την εκτέλεση των σχετικών γνωματεύσεων. Οι πληροφορίες αυτές δύναται να χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΠΥΥ για τον καλύτερο σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους ασθενείς καθώς και για τη διεύρυνση και επιτάχυνση της πρόσβασης των πασχόντων σε θεραπείες.

Σημειώνεται πως σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αγγίζει το ένα εκατομμύριο, ενώ το ένα τέταρτο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις έχει σακχαρώδη διαβήτη. Εκτιμάται ότι από το σύνολο των πασχόντων με διαβήτη το 75% το γνωρίζει (έχει λάβει διάγνωση από γιατρό), και το 50% λαμβάνει θεραπεία. Μόλις στο 25% των πασχόντων επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοί στόχοι. Το μέσο ετήσιο θεραπευτικό κόστος ανά ασθενή στις χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ειδικούς επί των οικονομικών της Υγείας, η συγκεκριμένη πάθηση ενδέχεται να απορροφά στη χώρα μας ακόμα και το 10% της δαπάνης για την Υγεία, εάν συνυπολογιστούν η φαρμακευτική αγωγή, οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι επισκέψεις σε γιατρό καθώς και οι νοσηλείες από επιπλοκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή