Δύο Ελληνες στην παγκόσμια κορυφή

Δύο Ελληνες στην παγκόσμια κορυφή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια «άλλη Ελλάδα». Πιο σωστά είναι η «Ελλάδα έξω από την Ελλάδα» και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις σπουδαίες επιτυχίες τους. Μέσα στην πόλωση και στις κραυγές των ημερών, οι διακρίσεις του 20χρονου τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά και του 46χρονου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ήρθαν σαν δροσερό αεράκι να καθαρίσουν το τοξικό πολιτικό νέφος και να μας κάνουν να χαμογελάσουμε.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αφού απέκλεισε το ίνδαλμά του Ρότζερ Φέντερερ και στη συνέχεια τον Μπαουτίστα Αγκούτ, αύριο (στις 10.30 ώρα Ελλάδος) θα αντιμετωπίσει στη Μελβούρνη τον σπουδαίο Ράφαελ Ναδάλ στον πρώτο ημιτελικό αγώνα της καριέρας του –και τον πρώτο για Ελληνα τενίστα– σε γκραν σλαμ. Οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι υπέρ του, καθώς θεωρείται το αουτσάιντερ απέναντι στον δαιμόνιο Ισπανό, αλλά μάλλον αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία – επίσης ο «Τσίτσι» όπως τον αποκαλούν οι φαν του έχει αποδείξει ότι είναι από σπάνιο μέταλλο. Ηδη, βλέπουν στο πρόσωπό του την «αλλαγή φρουράς» στην κορυφή του τένις. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί πιο εύγλωττα από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έγινε, χθες, ο πρώτος Ελληνας κινηματογραφιστής που κερδίζει δέκα υποψηφιότητες για Οσκαρ, και μάλιστα, σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής της τελετής των Οσκαρ, προβλέπεται ξενύχτι για τους Ελληνες κινηματογραφόφιλους. Αλλά χαλάλι, αρκεί ο δημιουργός του «The Favourite» (Η Ευνοούμενη) να ακούσει το όνομά του όσες περισσότερες φορές γίνεται.

Σε κάποιους ακούγονται κλισέ οι φράσεις «η Ελλάδα που αντιστέκεται», η «Ελλάδα που θριαμβεύει». Διότι και οι δύο Ελληνες, όπως και πολλοί άλλοι που ξεχωρίζουν στο εξωτερικό, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις, στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, στη σκληρή δουλειά, στο πείσμα και στο πάθος, τα οποία ξεδιπλώνουν σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαλλαγμένο από την ελληνική κακοδαιμονία. Είναι, λοιπόν, δύο «ιδιωτικές» επιτυχίες. Ας επιτρέψουμε όμως στον… ελληνικό εαυτό μας να «ψηλώσει» λίγο μαζί τους, να νιώσει λίγο «ευνοημένος». Το έχουμε τόσο ανάγκη…

Γιώργος Λάνθιμος: «Σάρωσε» με 10 υποψηφιότητες για Οσκαρ το «The Favourite»

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μοιάζει με παραμύθι. Ζω το όνειρο, ζω αυτό για το οποίο δούλεψα σκληρά»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή