«Προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε τη Βουλή»

«Προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε τη Βουλή»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θλιβερά επεισόδια πέριξ της Βουλής, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, προκάλεσαν σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η αστυνομία. Ενδεικτικά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της: «Γιατί επέτρεψαν στη συγκεκριμένη ομάδα να φθάσει στον Αγνωστο Στρατιώτη, ενώ όλοι έβλεπαν επί ώρα τους κουκουλοφόρους να κυκλοφορούν ανενόχλητοι; Γιατί, ενώ υπήρχαν 2.000 αστυνομικοί στο συλλαλητήριο, δεν προχώρησαν εγκαίρως σε προσαγωγές και συλλήψεις;». Πώς σχολιάζουν όσα συνέβησαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.; «Δεν είχαμε να διαχειριστούμε μια “ειδικού ενδιαφέροντος” πορεία, όπως π.χ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά ένα μεγάλο, ανοικτό συλλαλητήριο. Εάν πραγματοποιούσαμε προληπτικές προσαγωγές και ελέγχους σε διαδηλωτές που κατευθύνονταν, μέσω της λεωφόρου Βασ. Σοφίας, στην πλατεία Συντάγματος, θα δυναμιτίζαμε το κλίμα και θα μας κατηγορούσαν ότι εμποδίζουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση», σχολίασε αρμόδια αστυνομική πηγή.

Απαντώντας στην κριτική ότι οι ταραξίες δεν απομονώθηκαν εγκαίρως, άλλη αστυνομική πηγή επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας ήταν να προστατεύσουμε τη Βουλή και τα υπόλοιπα κυβερνητικά κτίρια, όπως το Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, το υπουργείο Εξωτερικών» και συμπλήρωσε ότι, εάν οι διμοιρίες καταδίωκαν τους κουκουλοφόρους μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών, τα επεισόδια θα γενικεύονταν και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού πολιτών που δεν είχαν καμία σχέση. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ακόμα ότι, τα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν του συλλαλητηρίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού υπήρχαν «πολεμικές» αναρτήσεις που προμήνυαν τα επεισόδια, ωστόσο, όπως τονίζουν, «περιμέναμε ότι θα περιορίζονταν στον φραγμό της αστυνομίας, στην οδό Πανεπιστημίου, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Αντ’ αυτού, αντιμετωπίζαμε επί τρεις ώρες σφοδρές επιθέσεις στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, τις δύο ανωφέρειες αλλά και την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στα “λουλουδάδικα”». Σκληρή ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες εξέδωσε χθες η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, που διατηρεί ισχυρά ερείσματα στους αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ: «Θα ζητήσουμε και πάλι από όλους να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του απλού αστυνομικού, να καταδικάσουν τη βία από όπου και αν προέρχεται και να αντιμετωπίσουν την αστυνομία αλλά και τους πολίτες βάσει της πραγματικότητας και όχι της πολιτικής τους ιδεολογίας».

Σε σχέση με όσα συνέβησαν πέριξ του Κοινοβουλίου, με δραματικούς τόνους είχε μιλήσει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα των τελευταίων εξελίξεων, σημείωσε ότι ανάλογου χαρακτήρα παλαιότερες απόπειρες ήταν απλές «δοκιμές». Αυτή τη φορά «ήταν η γενική δοκιμή. Αντιληφθείτε το, σημειώστε το, ενημερώστε τον λαό και την κοινή γνώμη, ενόψει του παρόντος και του μέλλοντος, διότι αυτά είναι φαινόμενα πρωτοφανή τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται και να κολάζονται, πριν γίνει κάποια κατάσταση που δεν θα μπορούμε να την προλάβουμε, εννοώ να μπουν άνθρωποι μέσα και να γίνουν διάφορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή