Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εκπαιδεύει μέλη του στην Πολιτική Προστασία

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εκπαιδεύει μέλη του στην Πολιτική Προστασία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνείδηση του εθελοντισμού πρέπει να θεμελιώνεται εξ απαλών ονύχων. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, που κοντεύει να κλείσει 90 χρόνια ζωής, είναι από εκείνους τους θεσμούς που γαλουχεί σωστούς πολίτες, αναπτύσσοντας την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς μέσα από τη σωστή διαπαιδαγώγηση και την εξωσχολική δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα μέλη του Σώματος έχουν ως πρόταγμα το «Εσο Ετοιμος». Σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συνδράμουν τους συνανθρώπους είτε σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο. Και το κάνουν.

Στη μακρά πορεία του θεσμού, έχουν πράγματι βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε σεισμούς, σε πλημμύρες όπως αυτή της Μάνδρας αλλά και πρόσφατα στη φονική πυρκαγιά των 100 νεκρών στο Μάτι, όπου κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες άτομα. Με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτει πια το Σώμα αλλά και την αίσθηση ότι ο εθελοντισμός είναι βασικός πυλώνας στήριξης σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες μια σημαντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 17 ετών με τίτλο «Εσο Ετοιμος για σένα και τους γύρω σου».

Στην ουσία, το Σώμα θέσπισε ένα πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους όρους του Οδηγισμού, τα «πτυχία» είναι μικρά συμβολικά εμβλήματα που τοποθετούνται στη στολή των μελών και φανερώνουν μια συγκεκριμένη γνώση ή εξειδίκευση. Στην περίπτωση αυτή, το πτυχίο Πολιτικής Προστασίας είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτό το πεδίο. Η παρουσίαση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθησαν και μίλησαν εκπρόσωποι της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το «παρών» έδωσε και ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνον να αναπτύξουν τα παιδιά και οι νέοι εθελοντική συνείδηση, αλλά να αποκτήσουν και τις αναγκαίες γνώσεις –μέσα από ειδικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια– ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές. Η πρόβλεψη, όταν και όπου είναι δυνατή, η αποφυγή και η αντιμετώπιση του κακού αποτελούν τον κορμό του προγράμματος. Είναι μια ιδιαίτερα αξιέπαινη κίνηση που δείχνει πως ο αλτρουισμός μπορεί να διδαχθεί και να ενισχυθεί. Δεν είναι μόνον αυτό. Σε μια γενιά παιδιών στραμμένων ναρκισσιστικά στην οθόνη του κινητού, το πρόγραμμα αυτό δίνει μια άλλη όψη της ζωής, απαραίτητη για την ενηλικίωση και την κοινωνικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή