Μπόνους από δήμο για πρόσληψη γιατρού στις Πρέσπες

Μπόνους από δήμο για πρόσληψη γιατρού στις Πρέσπες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επιπλέον κίνητρο προσφέρει ο Δήμος Πρεσπών στον γιατρό Γενικής Ιατρικής που θα αποφασίσει να μετακομίσει στην –πλέον– διάσημη περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δίνει μηνιαίως 300 ευρώ επιπλέον του μισθού του στον γιατρό που θα προσληφθεί στο πολυδύναμο ιατρείο του δήμου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017, αλλά ακόμα δεν διαθέτει γιατρό. Προς το παρόν, οι κάτοικοι του δήμου εξυπηρετούνται από τους 4 γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους στην περιοχή, οι οποίοι όμως δεν έχουν ειδικότητα. «Μόλις τελειώσουν το αγροτικό τους φεύγουν και έρχονται άλλοι. Αυτή την εποχή είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουν 4 αγροτικοί γιατροί. Υπάρχουν φορές, όμως, που έχουμε μείνει με έναν γιατρό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Η προκήρυξη από το υπ. Υγείας για την πρόσληψη ενός γιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας λήγει στο τέλος του μήνα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να στηρίξει με αυτόν τον τρόπο όποιον το αποφασίσει. «Φυσικά στον δήμο μας έχουμε και πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά για να μείνει κάποιος», προσθέτει ο κ. Πασχαλίδης. Είναι μία από τις περιοχές της Ευρώπης με την υψηλότερη βιοποικιλότητα που προστατεύεται από την εθνική (Εθνικό Πάρκο Πρεσπών) και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και διεθνείς συνθήκες (Ramsar, διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών). Περιλαμβάνεται στην προσωρινή λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες που περιλαμβάνει.

Η περιοχή, η οποία πλέον έχει γίνει διάσημη τουλάχιστον στην Ευρώπη, προσβλέπει στην ανάπτυξη του τουρισμού με τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης με τη FYROM. Οσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αυγουστίδης προτιμά δημοσίως την ουδετερότητα. «Αυτά τα πράγματα τα αποφασίζουν άλλοι. Εμείς σε τοπικό επίπεδο συνεργαζόμαστε και με την Αλβανία και με τη FYROM για την πραγματοποίηση διασυνοριακών έργων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», προσθέτει.

Το δημοτικό συμβούλιο αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρέχεται με το άρθρο 32 του νόμου 4483/2017 με το οποίο προβλέπεται ότι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι μπορούν να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε δημόσιους λειτουργούς ή την κάλυψη του σχετικού κόστους μέχρι του ποσού 300 ευρώ τον μήνα.

Το οργανόγραμμα του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Λευκώνα περιλαμβάνει 3 επιμελητές Β΄ (γενικούς ιατρούς ή παθολόγους) νοσηλευτικό προσωπικό (δύο νοσηλευτές και μία μαία) και πλήρωμα ασθενοφόρου. Προς το παρόν έχουν προσληφθεί 2 νοσηλευτές και 2 άτομα ως πλήρωμα ασθενοφόρου.

Η μονάδα σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί (κτιριακά και ως προς τον εξοπλισμό) με έργο προϋπολογισμού 450.000 ευρώ από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας. Επίσης, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των κινητών ιατρικών μονάδων για προληπτική ιατρική από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και την πολυκλινική του Ολυμπιακού Σταδίου που στηρίζεται από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, το οποίο πρόσφατα έκανε και δωρεά απαραίτητου εξοπλισμού στο ΠΠΙ Λευκώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή