Μικροεντάσεις στα χθεσινά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

Μικροεντάσεις στα χθεσινά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως ιδιαίτερα απρόοπτα κύλησαν τα τρία συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ένταση σημειώθηκε σε Δράμα και Κατερίνη, όπου διαδηλωτές «πολιόρκησαν» τα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και Ελισάβετ Σκούφα. Σημειώθηκαν μικροεντάσεις όταν οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στην πλατεία Συντάγματος ανταποκρίθηκαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– περίπου 3.000 άτομα. Αντίθετα με όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση δεν είχε μεγάλη συμμετοχή και ολοκληρώθηκε με περιορισμένης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία. Στις 10 μ.μ. και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον των ΜΑΤ που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας έδωσαν το «παρών» 4.500 διαδηλωτές, ενώ σημαντικά μικρότερος ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών από οργανώσεις της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τη Λαϊκή Ενότητα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο». Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν οι διαδηλωτές να «πολιορκήσουν» τη Βουλή κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια. Ωστόσο, χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα, στις 2.30 μ.μ. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η εξέλιξη λειτούργησε αποθαρρυντικά για κάποιους που ενδεχομένως σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ενάντια στη συμφωνία τάσσεται και το ΚΚΕ, μέλη του οποίου νωρίς χθες το πρωί ανήρτησαν πανό στον Βράχο της Ακρόπολης με σύνθημα «Oχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε., στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό». Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί, ενώ στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και στο υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκαν φραγμοί από αστυνομικές κλούβες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, υπό τον φόβο να επαναληφθούν επιθέσεις κουκουλοφόρων όπως την περασμένη Κυριακή, στα σκαλιά πίσω ακριβώς από το Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη δημιουργήθηκε διπλός φραγμός από διμοιρίες των ΜΑΤ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, περίπου 50 αναρχικοί με κράνη και κουκούλες παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κάνιγγος και στα στενά των Εξαρχείων και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο ενέδρας σε κάποιον από τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Την περασμένη Κυριακή, εξάλλου, ένας μοτοσικλετιστής που είχε αυτοκόλλητο με την ελληνική σημαία στο κράνος, δέχθηκε χτύπημα από μαχαίρι ενώ βρισκόταν στην οδό Σόλωνος και η μοτοσικλέτα του πυρπολήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή