Νέο σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. με προσαγωγές και μπλόκα

Νέο σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. με προσαγωγές και μπλόκα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα σημεία κριτικής για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αφορούσε τη μη προσαγωγή των υπόπτων για πρόκληση επεισοδίων πριν αυτοί ενσωματωθούν στον κύριο όγκο των διαδηλωτών. «Γιατί, ενώ υπήρχαν 2.000 αστυνομικοί στο συλλαλητήριο, δεν προχώρησαν εγκαίρως σε προσαγωγές και συλλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων;» ρωτούσε την επομένη των επεισοδίων το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Πέμπτης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετέβαλε τον σχεδιασμό της, επιλέγοντας να προσαγάγει όσα άτομα κατευθύνονταν προς την πλατεία Συντάγματος έχοντας στην κατοχή τους κουκούλες, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και παρόμοια εξαρτήματα που προκαλούσαν υπόνοιες για διάθεση πρόκλησης επεισοδίων. Επιπλέον, έστησε μπλόκο στο γήπεδο του μπάντμιντον, όπου στάθμευσαν τα επτά λεωφορεία που μετέφεραν στην Αθήνα διαδηλωτές από την περιφέρεια. Ετσι, μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, αστυνομικοί προσήγαγαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ούτε λίγο ούτε πολύ 133 άτομα, τα οποία μετά τη διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησής τους αφέθησαν ελεύθερα. Στους προσαχθέντες συγκαταλέγεται γνωστό στέλεχος της Χρ. Αυγής, που κατά το παρελθόν φέρεται να εκτελούσε χρέη σωματοφύλακα του Ν. Μιχαλολιάκου και κατηγορείται για την επίθεση με λοστό εις βάρος της συνηγόρου της οικογένειας του δολοφονημένου Π. Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, τον Φεβρουάριο του 2018, στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Κατά πληροφορίες, μαζί του προσήχθησαν ακόμα δύο στελέχη του κόμματος που είχαν πάρει μέρος σε επεισόδια έξω από το Εφετείο, τον Νοέμβριο του 2017. Και τότε είχαν τραυματιστεί δικηγόροι, συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τον φόνο του Φύσσα. Οι προσαχθέντες πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό εις βάρος τους.

Το ίδιο συνέβη και με τα περίπου 30 άτομα που προσήχθησαν έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ. Αγνωστοι έγραψαν στον τοίχο της πρεσβευτικής κατοικίας το σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική» και λίγα λεπτά αργότερα οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έσπευσαν στο σημείο, προσήγαγαν μια ομάδα 30 ατόμων, οι περισσότεροι από τη Θεσσαλονίκη. Δεν αποδείχθηκε ανάμειξή τους στο περιστατικό και λίγη ώρα αργότερα τους επετράπη να επιβιβαστούν στα πούλμαν με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους 11 συλληφθέντες, αυτοί φέρονται να συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών που σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, καθώς και Μητροπόλεως και Νίκης. Οι τέσσερις απ’ αυτούς έχουν ποινικό παρελθόν, καθώς έχουν κατηγορηθεί οι δύο για «φθορά» και «εξύβριση», ένας επειδή εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας χωρίς να διαθέτει άδεια security και ο τέταρτος επειδή λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίχως να διαθέτει σχετική άδεια. Χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Εξι άτομα συνελήφθησαν στην Κατερίνη για τα επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή